4 ostar till rött vin

En gottlagrad Pecorino från Toscana – rött skal som kommer från tvättning i tomatsås, Taleggio – vitt inre, Ramandolo – blåmögelost, och slutligen Pecorino Sardo med sitt svarta skal. Pecorino är den klassiska Italienska får osten med anor tillbaka till romartiden, då romarna betalade sina legosoldater med olivolja, bröd, salt, vin och fårost. Från Sardinien hittar vi Pecorino Sardo som är smakrik med krasslig textur av saltbitar. Vanligtvis en matost men är otroligt go till kraftiga viner. Taleggio är den vanligaste kittosten i Italien, otroligt krämig och mild. Ramandolo är en liten formad ost som mognas i pressresterna från det nobla vinet med samma namn ”Ramandolo” från Friuli, i nord-östra Italien.Osten mognar i källaren i en temperatur på 15°c i 20 till 30 dagar. Under tiden täcks osten med ramandolo vinet. Detta ger en distinkt smak av grönmögel så som bivax och bränd mandel tillsammans med toner av honung och frukt från vinet.

Fyra härliga ostar som går bra till rött vin. Pecorino mer till bastantare röda viner – samma med Ramandolo, som även går bra till sötare röda viner som Recioto. Taleggio får man vara lite försiktig med, här behövs det ett lättare rött vin med en bra syra som friskar upp – speciellt om osten är ung och krämig.