7 ostar från Italien

italienska ostarNu börjar semestern ta slut och folket börjar ta sig tillbaka till jobbet, men dom sista soltimmarna är inte förbi. Ta en filt, några goda italienska ostar och kanske en flaska rött vin, alltid även trevligt med lite bröd och olivolja också och gå ner till parken. Njut av de sista soltimmarna och filosofera om livet i god vänners lag.

7 ostar från Italien  

Montasio DOP 
Montasio är en av de kändaste ostarna från området Friuli i nordöstra Italien. Osten är gjort på komjölk och anses vara en semi-hård ost. Den har en fast, något smulig konsistent med bra tuggmotstånd och en neutral flora, gräddig och nötig. Passar till lätta röda viner, exempelvis Valpolicella från området Veneto.

Cividale
Cividale är en rätt så mjuk hårdost som smälter lätt i munnen. Till skillnad från de hårdare pressostarna som Parmigiano Reggiano, så har denna semi-hårda ost inte pressats med vikt; utan man låter gravitationen lätt pressa osten under en längre tid. Här finner vi en tydlig syra med en fin smak av nötter och blommor och en lantlig lång eftersmak. Passar perfekt till ett glas Sauvignon Blanc, Soave eller en lättare Pinot Noir från Bourgogne.

Soliga Mezzano
Här har vi en riktig hårdost med fast konsistens och djupa saltkristaller. Något lik Parmigiano Reggiano i konsistens, men med en högre syra och mer delikat smak med toner av blommor och nötter. Passar fint till ett glas ekad Chardonnay eller ett strävt rött vin gjort på druvan Nebbiolo.

F.D.T Bastardo
Bastardo  är också en hårdost med fast konsistens, dock något krämigare och smälter otroligt fint i gommen. Här känner vi en högre syra, mindre sälta och en nötig, mer bastant smak av hö. Passar utmärkt till ett glas Aglianico.

ost och vinrpvoning

Pecorino Delizia al Peperoncino
Pecorino, den erkända fårosten från Sardinien. En något mjuk hårdost med en lenhet som förnimmer om en lång ystning. Hög syra, något smakrikare med toner av smörblommor, hasselnötter och just denna har lite röd chili vilket skänker lite hetta. Passar fint med ett friskt glas riesling med hög syra, såldes en fräsch ung Kabinett.

Gorgonzola Lucifero Peperonicino
Gorgonzola, Italiens erkända grönmögelost som har fått namnet från en stad utanför Milano med samma namn. Har en anrik historia som härstammar från medeltiden då en möglig ost, som lagrades vanligtvis under sex månader, tillverkades i staden Gorgonzola. En något gräddig och krämig grönmögelost med en mild mögel smak av karamelliserade mandlar, hö och grädde. Dock blir osten förhöjd i smaken av en tydlig sälta och chili som hettar. Passar utmärkt till mörk öl så som en mustig porter, en mogen Spätlese eller ett desertvin så som Recioto.

Gorgonzola Dolce
Gorgonzola Dolce är en lätt lagrad blåmögelost skapad för den brittiska marknaden och innehar 50% mer fett än en vanlig gorgonzola. Konsistensen är just fet, otroligt krämig och smälter genast då osten landar i munnen. Lätt och mild smak av grädde och karamell. Till en gorgonzola brukar det vanligtvis rekommenderas ett sött vin men till en ost som är så här fet kan de upplevas som platt. Därför rekommenderas det istället ett mousserade vin som båda friskar upp samt sköljer av det feta. Ta dock inte en allt för smakrik vin till denna stackars ost, utan välj istället en smakrik Blanc de Noir gjort på endast ”svarta” vindruvor.


Vill du lära dig mer om ost och vin, gå då på en av våra ost och vinprovningar. Läs Mer Här.

ost och barolo