Champagne med mat

Blanc de Blanc är endast gjord på den vita druvan Chardonnay och är lättare i både  viskositeten och aromerna. Oftast fruktbaserad med en tydlig syra. Passar utmärkt som aperitif och går i allmänhet bra med lättare mat, såsom ostron, sallader och, om vinet är halvtorrt, asiatisk och stark mat. Starka, heta och peppriga rätter.

Blanc de Noir är enbart gjort på de röda druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier. Dessa champagner är ofta bastanta och maskulina med en djupare färg och karaktär jämfört med Blanc de Blanc. Paras vanligtvis fantastiskt med fyllig och likaså mer bastantare rätter. Friterat, grillat och vilt. Svamp, tryffel och starka ostar. Passar till grillad ren och potatismos på planka.

Non-Vintage är en bladning mellan olika druvor och årgångar och proportionen varierar från
producent till producent – detta är Champagnehusens ”husstil” som ska vara lika år efter år. Lagras minst 16 månader i flaska. Passar till rysk kaviar, fisk och skaldjur. Krämig rätter så som vitmögelost, ostpaj eller gratänger. Passar perfekt till stekta pilgrimsmusslor. Soyamarinerad pekinganka till krämig risotto.

Årgångsbetecknad Champagne är gjort på druvor från ett enda skörd och lagras i minst 3 år på flaska – de bättre lagras upp mot 7år. Vinerna har rikare och mer komplexa smaker. Rekommenderas att avnjutas ensamt eller till en vällagrad hårdost. Annars passar dessa viner, efter rätt lagringstid, till komplexare rätter som exempelvis gam och anklever.

Pink Champagne är oftast gjort genom att man blandar vitt med rött vin till en så kallad rosé d´assemblage. Vinet står utanför det vanliga schemat och passar till grillat, kyckling och fisk Exempelvis en grillad lax och getost-sallad.

 

Champagnen passar till dessa grundsmaker i maten:

  • Syra. Finner vi i hallon, citroncheesecake, getostar och ostron med vinägrett.
  • Sälta. Rom, hårdost, fårost och saltade produkter så som nötter och inlagd gurka.
  • Beska. Hittar vi i det mest som är grönt så som olika typer av sallader och örter samt grön paprika, limeskal och hårt grillad mat.

 

..och till dessa egenskaper:

  • Starkhet.  Scampi piri piri, Chili marinerad svamp sallad och asiatisk mat
  • Gräddigt. Exempelvis feta ostar som Brillat Savarin, feta pastarätter och risotto.
  • Lätt kött. Fisk, skaldjur, kanin upp till kyckling eller gam för vissa vintage samt Blanc de Noir Champagner.

 

Lär dig mer om Champagne och dess olika stilar på våra Champagneprovningar

 

 

Champagneprovning Taysta

ost och champagne