Champagneprovning i Gävle den 30/5

champagneprovningI centrala Gävle den 30/5 arrangerade vi en spännande Champagneprovning på Scandic CH som leddes av Sommelieren Torbjörn med en gedigen kunskap kring ämnet. Som grund ligger utbildning från bland annat: Gryhtytte Akademi inriktat mot dryckeskunskap, Bryggerteknik från VBU Ludvika, Plumton College utbildning inom vineri och vingårds teknik samt ett diplom från WSET. Torbjörns kompetens sträcker sig långt från utbildningarna med resor och arbete från exempelvis: Ferngrove Vineyards, Villa Saletta och Kilchoman Distillery, Isle of Islay.

Dryckerna under kvällen var tillverkade enligt den traditionella metoden (Méthode Traditionnelle) för mousserande vin, tidigare känd som champagne-metoden (Méthode Champenoise). Inledningsvis pressas druvor försiktigt, små områden av varje vingård hålls separat, och jäses till ett stilla vin med hög syra och ganska moderat alkoholhalt. Därefter tillsätts socker och jäst och vinet fylls på de flaskor de i slutändan kommer att säljas i. Lagringstiden för denna andra jäsning är strikt reglerad och får inte unde

  • Cava, Spanien 9 månaderrskridas.
  • Ej årgångschampagne 15 månader
  • Årgångschampagne 36 månader

 

bild 3När den andra jäsningen är till ända avlägsnas den jäst som har fällt ut och ytterligare vin blandat med socker tillsätts. Det är här dryckens slutliga sockerhalt bestäms. För Champagne finns det kategorier efter hur mycket socker som finns i vinet, och dessa sockerhalter överlappar så champagne-husens kategorier är inte alltid desamma även om deras viner kan ha samma sockerhalt.

  • Brut Zéro: 0–3 g/L
  • Extra Brut: 0–6 g/L
  • Brut: 0–15 g/L
  • Extra sec: 12 – 20 g/l
  • Sec: 17 – 35 g/l
  • Demi-sec: 33 – 50 g/l
  • Doux: 50+ g/l

Den mesta cavan kommer från Penedés och här används samma druvor som är traditionella för
stilla vin – Xarel-lo, Parellada och Macabeo. Men även druvan Chardonnay är på stark inmarch. I Champagne förekommer nära nog bara druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier vid tillverkningen av deras välkända mousserande vin. Det förekommer viner där enbart den gröna druvan Chardonnay används – Blanc de Blanc, och viner där enbart de blå druvorna Pinot Noir och/eller Pinot Meunier används – Blanc de Noir. Kvällens viner visade en stor bredd, vär väldigt välgjorda, och visade tydligt till vilka vitt skilda tillfällen ett glas mousserande vin kan passa väldigt bra.

Vill du lära dig mer om Champagne? Besök en av våra Champagneprovningar Klicka här