Champagneprovning i Gävle den 07/03

Champagneprovning i Gävle den 0703 1På Scandic CH i centrala Gävle ordnade vi champagneprovning lördagen 7/3. Sommelier Lena  guidade deltagarna genom historien och hur tillverkningen går till.

Dryckerna under kvällen var tillverkade enligt den traditionella metoden  (Méthode Traditionnelle) för mousserande vin, tidigare känd som champagne-metoden (Méthode Champenoise). Det innebär att man först jäser ett stilla vin. Därefter tillsätts socker och jäst och vinet fylls på flaskor i vilka vinet genomgår en andra jäsning. Vinet får sedan vila på jästfällningen en tid. Denna tid är minimum:

• 9 månader för cava
• 15 månader för icke årgångschampagne (NV, Non Vintage)
• 36 månader för årgångschampagne

Champagneprovning i Gävle den 0703Sedan avlägsnas jästsedimentet och vinet får vila ytterligare en tid i flaskan innan försäljning.

Provningen inleddes men en spansk cava, gjord på de inhemska druvorna Macabeo och Parellada. Vi gick sedan över till att prova tre olika Champagner. En med en blandning av de tre mest använda druvsorterna i Champagne, nämligen Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Sedan provade vi en Blanc de Noirs, gjord enbart på de blåa druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier och en Blanc de Blanc, gjord enbart på den gröna druvan Chardonnay.

Det var ett glatt och livligt gäng som deltog och det var mycket diskussioner och många glada skratt under kvällen.

De provade vinerna var.

• Cava Villa Clara
• Nicolas Feuillatte Brut Réserve
• De Venoge Blanc de Noirs
• Jacquart Blanc de Blanc, 2004