Champagneprovning i Örebro den 13/12

okejKvällen började även denna gång med härlig julstämning i restaurangen. Massvis av människor köade för att njuta av den väldoftande julmaten. I lobbyn hade en annan skara människor samlats för att avnjutande kommande högtids ädla droppar. Lagom nu till nyår skulle givetvis mousserande vin provas med champagne som flaggskepp. Gemensamt tog vi hissarna ner till vinkällaren, en vackert uppdukade lite murrig lokal med levande ljus och blänkande glas. När sällskapet kommit på plats presenterade vi oss för varandra och upptäckte såklart det gemensamma intresset dryck, samtidigt som vi var en blandad skara av personligheter och yrken. Vi började kvällen med att gå igenom provningsmetodik vid mousserande vin och hur vi lämpligast skulle använda våra sinnen för att få absolut bästa upplevelsen. På bordet fanns även lite små tilltugg i form av pepprade chips och blandade nötter. Dessa avvaktade vi med tills vi rättvist provat igenom alla dryckerna. När alla drycker var provade så testades de tillsammans med tilltuggen vilket gjorde att vissa upplevde att dryckerna förvandlades och hittade därför nya användningsområden. Kanske är den fin flaskorhär drycken passande till mat, men inte som aperitif? Under tiden som dryckerna provades fram och tillbaka så talade jag om tillverkningsprocesser, druvor, områden och typiska smaker för Prosecco, Cava och Champagne, utan att avslöja vilken dryck som var vilken. Deltagarna visste endast att det fanns en Prosecco, en Cava och två Champagne. Efter en tid av testande så ställdes frågan, och gemensamt kunde vi komma fram till vilken dryck som var vilken. Alla rätt! Sällskapet kunde till och med, efter vägledning, skilja på årgångs champagnen och standard cuven. Nu började vi fundera på vad vi skulle äta till dessa drycker och kom fram till hela nyårs menyn. Prossecon fick stå för välkomstdrinken, årgångschampagnen till kantarelltoast, cavan till torskrygg med puré på exempelvis blomkål, och standard cuven till tolvslaget. Några i gänget pratade om en fantastiskt god pannacotta och här föreslog vi att prosseccon skulle få komma tillbaka. Kvällen drog mot sitt slut när det var tomt i glaset och alla hade fått dela sina tankar och favoriter.
Många härliga skratt hade delats tillsammans med en resa genom det bubblande vinets värld.