Choklad och vinprovning i Örebro 14/02

 

 

20160214_193707

20160214_185843

Söndagen den 14/2 träffades en förväntansfull grupp på Grand Hotell i Örebro för att lära sig om samt prova vin och choklad i kombination. Kvällen inleddes med att provningsledaren för kvällen Claes hälsade alla välkomna. Sedan började vi med en inblick i chokladens historia. Allt från den frukt som man både åt och gjorde den bittra drycken xocolatl av i de gamla rikena i Sydamerika. Hur choklad kom över till och Europa och hur den efter hand vann mer och mer mark framförallt bland adeln och hoven runt om i Europa. Vidare gick vi in på de olika framsteg och tillverkningsmetoder som utvecklats för att chokladen skall komma till att vara det som vi känner det som idag. Olika kakaobönorna och de vanligaste av dess hybrider, vad som är signifikant för dem och hur de påverkar smaken. Provningsmetodik och sensorik kring vinerna samt hur tillverkningen skiljer mellan de olika vinerna. Chokladen som vi provade var utvalda för att representerar olika karaktärer av choklad, vi hade även två ”enkla” chokladkakor som referens. Till detta hade vi fem utvalda drycker. Kvällens Choklad och vin var följande:

Villa Righetti Ripasso med Menakao 100% Madagaskar
En choklad på 100% kakao, kraftig i smaken men med en lägre beska än man kunde förvänta sig.

Le Village du Sud Syrah med Klaus Noir 80% Pur Criollo
En choklad gjord enbart på Criollo, ren och fin chokladsmak med en rund och trevlig avslutning.

Earthbound Organic Cabarnet Sauvignon med Plantations 75% Ecuador
Gjord enbart på forasterobönan var detta lite mer rustik, kraftig choklad med tydlig bitterhet i eftersmaken

Tesauro Recioto della Valpolicella med Valrhona Singel-Estate Chocolate Loma Sotavento Dominican Republic -Noir 64%
Tillverkad på hybriden trinitario var detta en choklad som tydlig fruktighet och lite rökiga toner i slutet.

7 Deadly Zins Zinfandel med Malmö Chokladfabrik Milk Chocolate 45%
En mjölkchoklad med len och rund smak, trevlig krämighet och lång chokladsmak.

 

Provningen avslutades med att deltagarna fick tillfälle för frågor och diskussioner. Där avhandlades både vinfrågor, chokladfrågor och annat smått och gott. Kvällen avslutades och alla gav sig av i kvällen, förhoppningsvis med nya intryck och kunskaper.

 

Alla hjärtans dag – Choklad och vinprovning i Örebro 14/02