Choklad och vinprovning i Örebro den 24/10

vinkällaren Scandic ÖrebroEn höstig lördagafton, timmarna innan vi gick över till vintertid, arrangerades i vinkällaren på Grand Hotell i Örebro en provning på temat Vin och choklad. Gruppen samlades med sommelier Johan i hotellets lounge över ett glas torr Cava och hälsades välkomna innan det var dags att kliva ner i källaren till tända ljus, fyllda vinglas och choklad pallette, med olika sorter från producenten Francois Pralus.

En portion sensorik i all lekfullhet inledde aftonens övning. En doftflaska delades ut till var och en,ur serien ”Le Nez du Vin”. För att värma upp sinnena,och det goda samtalet sinsemellan, för att senare gissa rätt på respektive arom. Alla dofter med klar koppling till Vin och choklad förstås. Nu är vi igång, vinstilarna bedöms, en i sänder, utifrån utseende, doft och smak. Samtidigt som vi fick tillfälle att beröra vinvärlden generellt, samt vad smakupplevelse är. Trevliga diskussioner uppstod omgående.

 

Vinstilarna för kvällen var, rakt igenom europeiska;

1)  Syrah Rhône-dalen

2)  Amarone

3)  Ripasso

4)  Recioto

Därefter bekantade vi oss med chokladstilarna, och tog oss lekfullt igenom chokladens kultur historia, samt
odling och tillverkning, ned på bön-nivå. Choklad-sorter som provades;

1) Francois Pralus Melissa Criollo 45%

2) Francois Pralus Equateur Arriba  75%

3) Francois Pralus Brasilien Forastero 75%

4) Francois Pralus Trinidad Trinitario 75%

5) Francois Pralus Madagaskar Le 100%

6  Francois Pralus Dom Rep Trinitario 75%

 

Exempel på kombinationer med livliga diskussioner under kvällen var;

1) Francois Pralus Melissa Criollo  45% i möte med en det unga fruktdrivna Syrah-vinet, där tydliga smör-toner
från chokladen upplevdes. Detta som också förstärktes mer mot en smått krämig kola-ton i kombination
med Ripasson. 2) Francois Pralus Trinidad Trinitario 75% matchade tanninerna i Amaronen väl, mot en härlig
körsbärsfrukt. Samtidigt som chokladens arom utav torkade örter, tobak och kanel väl gav sig till känna,
i det att chokladens beska lugnades ned en aning. 3) Francois Pralus Le 100% Madagaskar, choklad i dess
renaste form, som många var spända på att få prova lades sent i flighten. Chokladens beska tämjdes
bäst enligt gruppen av Ripasson och den söta Recioton. Då chokladen visade på både fin krämighet,
och av några upptäckta mint och citrustoner.

 

Tack alla för en trevlig afton!