Chokladens Uppbyggnad

..och hur man bedömer kvaliteten på choklad

Kvalitativ mörk choklad innehåller endast kakaopulver, kakaosmör, socker, sojalecitin och naturlig vanilj.

Kvalitativ vit choklad innehåller innehåller endast kakao smör, socker, sojalecitin (är ett emulgeringsmedel som gör så att kakao och kakaofettet binder) och naturlig vanilj. Vit choklad är faktiskt exklusivare än mörk choklad eftersom kakaosmöret är den dyrast komponenten i bönan då kakaobönan innehåller väldigt lite kakaosmör.

Först tittar man på chokladen, ytan ska vara blank och slät. Sedan luktar man på chokladen, doften ska vara djup och intensiv, den kan vara blommig, fruktig, animalisk, rostad, nötig, rökig eller kryddig. Sedan bryter man chokladen och lyssnar, om chokladen är utav hög kvalitet så höres ett karaktäristiskt knäckande ljud när den bryts. Sedan är det dags att smaka på chokladen som man låter smälta långsamt mellan tungan och gommen.

Choklad minskar blodtrycket, kolesterolvärdet och vikten. Ökar immunförsvaret. Är antidepressivt och en lusthöjande. Ju högre kakaohalt, desto mer nyttigheter som antioxidanter, vitaminer och mineraler finns det i chokladkakan.

 

 

 

 

 

Krossade choklad bönor 2

choklad produktion 2