Cloudy Bay 2012

Under många år har Cloudy Bay anammat en mainstream vinstil – det som internationellt sett anses vara en New Zeeland Sauvignon Blanc, torr, gräsig och kattpiss. Dock kom 2011 som ett glädjerop med måttlig aromatiska toner av sten, mineral och delikat krusbär. Torr och ganska stålig med bra syra. De hade gått tillbaka till den mer klassiska Cloudy Bay stilen – vilket är en välkommen återgång efter att ha blivit lite för vanliga under flera årgångar. Cloudy Bay 2012 går ifrån deras traditionella vinstil och blir något annat. Det hände inte av en slump utan året var mäkta annorlunda. Det var otroligt svalt och dimmigt med de lägsta soltimmar på över åttio år. Det gav en lägre skörd (25% mindre). Druvorna fick en lång mognad vilket resulterade i att skörden tog fart en månad senare än vanligt. Vinet fick således en lägre syra, bra balans och intensiva aromer. För att ge balans till vinet lät man även en mindre del av batschen lagras på franska ekfat, resterande på rostfritt stål. Resultatet är en något annorlunda stil. En rund, rätt fyllig Sauvignon Blanc med mindre syra och ståliga inslag. Tonerna går mot fläder, gröna limeskal och stenfrukt. Smaken är mogen, fin och saftig med något kryddig citrus tillsammans med en mineralitet och söta örter. En liten fat ton ger balans till vinets skarpa syra. Ett klassiskt vin från en ovanlig säsong.

Detta vin paras väl tillsammans med lättare rätter som:
*Tomatsallad med basilika, vattenmelon, mynta och kräftstjärtar.
*Lax med chili och lime, jordnötter och inlagd rättika.
*Marinerad pilgrimsmusslor med chili, mynta och citrongräs dressing.
*Friterad bläckfisk med paprika och lime.
*Krabba med chili och ingefära.
*Tomat gazpacho med krabba.