En italiensk ölkorvgryta i svensk anda och en rökig Rauchbier!

DSC03965

Aecht Schlenkerla Rauchbier Fastenbier ”lentbeer” är en anrik tysk specialitet med ursprung från Bamberg, Franken. Detta är en ofiltrerad rökigöl, bryggt enligt den bayerska renhetslagen 1516. Ölen underjäses, jästen bidrar med en rödbrun färg och en naturlig grumlighet. Till skillnad från den vanliga Schlenkerla Rauchbier så är denna gjord på en blandning av ljus icke rökt malt och mörkare rökt Malt. Ölen bryggs även i klassiska kopparkittlar i två etapper med humle från staden Spalt (nära Nürnberg). Efter en veckas jäsning så lagras ölen under två månader i en gammal underjordisk källare. Ölen har en rökig doft i kombination med toner från humlen. Fyllig och stark maltig smak, avrundat med en rökig smak och en ljus bitterhet. Rankad på fjärdeplats i världen på Ratebeer bland rökigaöler. Ölen passar perfekt till rejäla röror, matiga soppor och mustiga grytor. Högrev, grillat och feta kittostar.

Från ett historiskt perspektiv så dracks detta som en eftermiddags måltid under fastan mellan askonsdagen till påsk. Fastan praktiseras redan av romarna och de tidiga kristna anpassade denna ritual under 200 talet e.kr till en tvådagars förberedelse för Påskfirandet. Senare förlängde kyrkan fastan till den 40 dagars perioden vi nu innehar. Vätskor ansågs inte bryta fastan vilket medförde att de medeltida munkarna bryggde en starkare mer energirik öl för att möjliggöra så att munkarna orkade med det dagliga arbetet i klostren.

Vi tillagade, med Rauchbier i åtanke, en italiensk ölkorvgryta i svensk anda. Resultatet? En mustig och riktigt god korvgryta som klickade riktigt fint med ölen. Super gott!

DSC03952 2

Korvgryta Recept

Ingredienser | 30m | 4 personer

Korvgryta:

6 potatisar
3 morötter
5 svampar
2 msk olivolja
500 gram salcicca och falukorv
2 lök
3 klyftor vitlök
2 dl Rauchbier
1 köttbuljongtärning
En nypa salt, svartpeppar, cayennepeppar och timjan
Mutti Polpa krossade tomater
2 tomater
1 röd paprika

Så här gör du:

  1. Lägg i vatten i en kastrull och låt det koka upp
  2. Skala morötter och potatisar. Lägg potatisarna i vattnet och låt de ligga där tills de har blivit mjuka, ca 20 m. Tvätta rent svamparna
  3. Värm upp gjutjärnsgrytan med en skvätt olivolja, hacka morötter och svampen till fina bitar och placera dem i grytan. Sänk värmen på platan till nivå tre
  4. Hacka korven, löken och vitlöken och häll ner dem grytan. Tillsätt öl och rör om, smula ner köttbuljong och krydda efter smak: salt, peppar, cayennepeppar och timjan. Låt det sedan stå och puttra under lock tills allt har kokat ihop, cirka 10 minuter
  5. Tillsätt sedan krossade tomater och låt det koka ihop under fem minuter. Tillsätt sedan potatisen, tomater och röd paprika hackade i klyftor samt krydda en gång till efter smak.

 

*Går även fint att byta ut potatis till exempelvis bulgur.

DSC03967

DSC03968