En kort historia om Champagne

Vinet spred sig till Champagne runt 50 år e.kr, efter koloniseringen av södra Gallien av grekiska bosättare. Redan under medeltiden hade byarna som nu ingår i Champagne högt anseende men på den tiden sålde byarna rött vin gjort på Pinot Noir, den druva som även de första mousserande vinerna gjordes på.

Att Pierre Perignon (1668-1715), eller Dom Perignon som han är kändare för, skulle ha skapat det mousserande vinet är en vacker myt om en blind munk som arbetade hårt i vinkällaren för att skapa det perfekta vinet, men hela berättelsen är inte sann. Faktum är att det bevisligen var engelsmännen som producerade det först mousserande vinet, sex år före fransmännen.

Champagne kom till på naturlig väg. Vinet jästes efter skörden i slutet av hösten och hann inte jäsas klart innan den kalla vintern avslutade jäsningen, det är nämligen så att jästen inte kan arbeta under för kalla temperaturer. Efter buteljering startades således en andra jäsning i flaskan under våren. Jäsningen omvandlar socker till alkohol och det är värme och koldioxid som tillsammans ger de vackra bubblorna.

Dom Perignon känd som Fadern av Champagne lyckades dock skapa ett stabilare mousserande vin genom att använda sig av tjockare glas samt genom att försegla flaskan med kork och bindning. Tidigare var vinkällaryrket i Champagne väldigt farligt då visa flaskor helt plötsligt kunde explodera. Perignon skapade även Coquard Press som ger ett klart vitt vin av röda druvor – han förstod redan då att tonvikten ligger i att blanda röda och vita viner för att skapa balanserade, exceptionella viner i ett svalare klimat under alla år, dåliga som bra.

Men dåtidens Champagne var av en helt annan stil än dagens. Skapandet av det moderna Champagne tog sin start år 1728 när kung Louis XV tog bort restriktionerna av att transportera vin i flaskor, vilket hade hållit tillbaka försäljningen av mousserande vin. Året efter startades det första Champagnehuset, Ruinart. Med hjälp av Champagneälskaren Napoleons krig och Tsarens öppnande av den ryska marknaden ökade efterfrågan av Champagne som nu kunde utvecklas vidare.

Veuve Clicquot’s källarmästare Antoine Müller skapade år 1818 tekniken Remuage. Jean-Baptiste Francois skapande år 1836 Sucre-Oenometre som mäter mer exakt mängden socker som ska tillsättas i den andra jäsningen vilket reglerar produktionen av mängden bubblor som därigenom yttligare förhindrar risken av explosion. Något senare upptäckte Louis Pasteur jästen och dess stora påverkan på jäsningen. Med dessa tekniker kom Champagne som vi känner till idag och sågs först år 1874 när Madame Pommery lanserade den första Vintage Champagnen som satte stilen för kommande generationer: torr, fräsch, elegant med fina, krämiga bubblor.

Appellationen Champagne så som vi tänker oss Champagne idag, en enda stor region, skedde inte förens år 1927. Det var en dålig tid för vin i Champagne under de sena tjugo talet: regionen hade genomgått katastrofer och med 60 år av motgångar ökade växandet av det lönsammare vetet. I många kommuner såg inte odlarna någon anledning till att ansöka om att bli med inom den avgränsade zonen, Champagne – vilken miss, det ångrar de nog starkt idag.

 

Lär dig mer om Champagne och dess olika stilar på våra Champagneprovningar

 

 

Champagne upplevdryckChampagne upplevdryck 2montagne de reims upplevdryck