Lagring av Whisky

Skillnader i lagring

Skotsk malt Whisky lagras på 700 liters fat i minst 3år vilket ger mindre kontakt med faten jämfört med bourbon som lagrars i minst två år på nya, max 200 liters, ekfat. De nya faten ger även högre extraktion. Resultat blir att Bourbon får mer ekfatskaraktär jämfört med Skotsk malt Whisky. Skotsk malt whisky lagras vanligtvis på gamla Bourbon fat (X Bourbonfat), som ger toner av kokosnöt, vanilj och kryddighet eller X Sherryfat som ger toner av torkad frukt, russin och apelsin kärnor. Det är även vanligt med ”finishing” som är en andra lagring på exempelvis X portvinsfat, madeirafat eller rödvinsfat. Bourbon däremot lagras oftast på vit amerikansk ek som har rostats över öppen eld så att insidan blir förkolnad, vilket ger Bourbon sina karakteristiska toner av rostad ek, vanilj och en mild sötma.

Då klimatet är varmare i USA än i Skottland påverkar klimatet lagringen, spriten mognar fortare. I Bourbons lagringslokalerna är fönstren alltid öppna då luft cirkulation och temperaturen är avgörande. Det blir fortfarande en temperaturs skillnad från våning till våning vilket man åtgärdar genom att flytta runt tunnorna för att hålla en kontinuitet. I Skottland är klimatet svalar och spriten mognar således saktare.

 

Lär dig mer om skillnaderna mellan skotsk malt whisky och bourbon

 

 

Whisky tunnor