Råmaterial & Tillverkning

Råmaterial

Skotsk malt whisky görs enbart på mältat korn som vanligtvis röks med torv som ger tjäraktiga och rökiga toner. &. Malten kan formas till en stor variation av smaker men vanligast med två stilar. Elegant; blommigt och söt eller bastant; maltigt och grovhugget. Bourbon kan göras på upp till fyra olika råmaterial; majs, korn, vete, råg. Mäsken ska minst innehålla 51% majs som oftast blandas med  ett annat spannmål. Korn ger kaktoner samt ett torrt avslut. Råg, aromatisk, syra samt oljighet. Vete, rundare textur och honungstoner.

Tillverkning

Mäskningen av de två stilarna skiljer sig markant då Skotska malt whisky sker naturligt genom att enzymerna frisläps och kornen börjar gro. Bourbon däremot krossar råmaterialet som kokas i hög temperatur för att få ut stärkelsen, sedan tillsätts malt endast för att få enzymer. Vattnet påverkar whiskyns karaktär, oftast använder Skotsk Whisky mjukt vatten som har en lågkalkhalt vilket startar snabbt av jäsningen. Skotsk malt Whisky kan få två stilar under jäsningen, vanligtvis 48 timmar och ger 7-10% alk. Varmt vatten och kornen läggs i ett mäskkar som fungerar som en stor tee påse. Vörten dras av från botten och kyls ner, förs över till en ”washback” där den börjar jäsa. Snabb mäskning och jäsning (under 50timmar) ger en maltig whisky. Långsam mäskning och jäsning ger kongeners som är sköra aromer, exempelvis blommiga toner.

Bourbon däremot anser att jästen är viktigast och det är således vanligt med många olika jäst sorter inom samma destilleri. Jäsningen tar plats i tre dagar på ekfat eller stålfria tankar tillsammans med ”Backset” (syrerik vätska kvar från öltillverkning). Bourbon destillerier använder oftast hårt vatten som tillsammans med Backset höjer Ph, vilket hjälper jästen att arbeta. Samt förhindrar bakterier från att frodas och jämnar ut smakerna mellan batcherna. Bourbon destilleras först i en kolonnpanna och sedan en andra destillering i en kopparpanna. Max till 80%. Skotsk malt whisky destilleras även två gånger men båda i kopparpannor. Max till 94,8%. Alkoholhalten varierar både för Skotsk malt whisky och Bourbon mellan producent till producent. Innan lagring späds oftast den färdiga spriten ut med vatten, 63,5% i Skottland och 55-60% till Bourbon. Andelen vatten i spriten påverkar de aromer som utvinns under lagringen. Mer alkohol, mer alkohollösliga aromer. Mer vatten, mer vattenlösliga aromer.

Lär dig mer om lagring av whisky

 

 

Whisky2

Whisky