Kryddig Syrah & Vegetarisk Moussaka

 

 

vegetariskMoussaka

Saint Clair Syrah Pioneer Block 17 Plateau 2014 är ett rött vin från Nya Zeeland, Hawks Bay. Gjort på den röda druvan Syrah med hemvist i södra Frankrike. I Nya Zeeland har druvan hittat ett nytt hem och visar här upp gröna och kryddiga toner till ofta mörka bär. Just detta vin visar upp mörka körsbär, skogshallon och svartvinbär tillsammans med svartpeppar, muskot, tjära och cederträ. Ett lättdrucket vin med lite strävhet men mycket syra. Perfekt till smakrik och fet mat så som på denna bild – vegetarisk moussaka gjord på aubergine, linser och fetaost. Recept finns här nedan. 

 

4 PORTIONER – 1 1/2 TIMME

  • 2 st auberginer
  • 2 st stora bakpotatisar
TOMATSÅS:
  • 1 finhackad gul lök
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 hackad röd chili
  • 400 g krossade tomater
  • 230-300 gram bruna linser (avrunnen vikt)
  • 1/2 kruka hackad oregano
  • 1/2 kruka hackad timjan
BÉCHAMELSÅS:
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk dinkelmjöl
  • 6 dl röd mjölk
  • 300 g smulad fetaost
GÖR SÅ HÄR:

Sätt ungen på 200º. Skiva de två auberginerna i centimetertjocka skivor och sprid ut dem på en plåt, höfta lite olivolja och salta. Sätt plåten i mitten av ugnen i femton minuter, efter cirka hälften av tiden ta ut plåten och vänd på auberginerna samt sikta över mer olivolja och salt.

Tomatsås: Under tiden som auberginerna är i ugnen häller vi ner cirka 3 msk olivolja i en kastrull. Bryn lök, vitlök och chili i cirka fem minuter tills de börjar mjukna. Tillsätt sedan krossade tomater, linser och smaksätt med salt, oregano och timjan. Låt tomatsåsen sjuda i cirka femton till tjugo minuter tills såsen börja tjockna. (Linssort och kryddor väljs för bästa resultat efter egen smak).

Béchamelsås: Medans tomatsåsen fylls med smak gör vi béchamelsåsen samt skivar upp potatisen. Värm 3 msk olivolja i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken under omröring, om det börjar skumma upp så måste kastrullen tas till sidan och sedan föras till backa när såsen lugnat sig. Låt béchamelsåsen sjuda i sju minuter. Tillsätt sedan, under omröring, fetaosten. Medans såsen sjudar kan vi skiva upp potatisen i tunna bitar.

Nu är alla beståndsdelar färdiga och det är dags att fördela dem i en 32×24 form och på så viss skapa en Moussaka. Börja med att smörj in formen med olivolja. Placera sedan ut, i tur ordning, potatisen på boten, sedan aubergine, tomatsås och béchamelsås. Vanligtvis räcker detta till två lager. Tips! Spara lite aubergine och oregano till att pynta toppen. Grädda mitt i ugnen cirka 50 minuter.