Ölets historia – Mytologin

Ölets historia är tätt sammanlänkat med människans civilisation, men hur länge ölen har funnits är svårt att avgöra. Förmodligen har någon typ av alkoholhaltig dryck funnits med oss sedan urminnes tid. Frukter jäser ofta naturligt genom insatserna av vildjäst och den resulterande alkoholhaltiga blandningen avnjuts ofta av djur. Människan samlade förmodligen likaså efter vilda frukter i hopp om att de skulle ha en intressant fysikalisk effekt. De flesta folk som stött på jäsningsprocessen har förmodligen glatt försökt att reproducera den med de lättillgängliga ingredienser som gick att jäsa. Allt eftersom så har processen och recepten förbättras för att kunna ge en större mängd, godare smak och bättre effekt.

Ölen kom förmodligen till via brödet. Människan började baka bröd under den senpaleolitiska perioden mellan år 40000-10000 f.kr. De första arkeologiska fynden av mjöl är daterade till 30000 f.kr och blandades förmodligen med vatten samt värmdes till ett platt bröd. Sådant bröd kan vi än idag hitta så som traditionell tortilla från Mexiko, Naan-bröd från Indien och Pita från Mellanöstern. Under samma period skedde ett skifte i mänsklighetens historia genom att vi blev bofasta. Från jägar- och samlarsamhället med vandrande grupperingar till bofasta bönder som planterade spannmål.

Vi kommer nu in på den Neolitiska perioden som varade runt 10000 f.kr. Beroende på tillgången till olika grödor samt hur grödorna passade klimatet och jordmånen så odlades olika spannmål på olika platser i världen. Detta påverkade i sin tur vilket spannmål som användes till att göra bröd, vilket förklarar varför olika spannmål användes till öltillverkning i olika kulturer. Afrika använde hirs och majs, Nordamerika använde persimon eller agave, Sydamerika använde majs eller sötpotatis, Japan och Kina använde ris, Ryssarna använde råg för att göra Quass eller kvass och Egyptierna använde korn och till viss del vete. Brödet blev under denna period basföda och därmed en viktig vändpunkt i mänsklighetens historia. Detta tillät samhällen att upprätthålla mycket större populationer än tidigare, vilket i sin tur ledde till ökad ekonomisk specialisering, social komplexitet och slutligen uppkomsten av civiliserade stater. Från denna period i norra Kina har arkeologer funnit ett lerkärl innehållande kemiska underskrifter av en blandning av honung, ris och andra frukter, tillsammans med organiska föreningar av jäsning, daterad från 6500-7000 f Kr. Detta bevisar att Kineserna tillverkade en typ av mjöd, men om det var öl går ej att tolka från dessa fynd.

Ingen vet riktigt säkert hur processen för öltillverkning upptäcktes eller vem som först upptäckte det. Frukt eller honung innehåller redan socker, vatten och behöver endast jäst för att jäsa. Under öltillverkningen behöver däremot spannmålets olösliga stärkelse och socker omvandlas till löslig stärkelse och socker, främst maltos men också dextros, genom att bli angripna av enzymer. Utan denna process av omvandling skulle den lilla mängd jäsbart socker som finns naturligt i obearbetat spannmål ge en öl med en extremt låg alkoholhalt.

Det har funnits två huvudsakliga sätt att bearbeta spannmål: sönderdela, i vilket fall det naturliga enzymet ptyalin som finns i saliv används, annars mältning i vilket fall enzymer från grodda spannmål används, exempelvis enzymet diastas. För fullständig omvandling krävs det extra steget av mäskning, då malten värms upp i vatten. Det är därför svårt att acceptera ett scenario där öl kan ha upptäckts av en slump. Dock så kan en svagdricka av spannmål ha upptäckts och sedan börjat kultiverats. Mer troligt är däremot att utvecklingen av brödet ledde till att spannmål kan ha blivit fuktig av dåliga lagringsförhållanden och sedan torkats ute i solen innan de malts ner och används i brödtillverkning. Om en brödbit glömts kvar i vatten så uppstår en jäsningsprocess naturligt av jästsporer som förekommer överallt, det blir en så kallad spontanjäsning.

Läs vidare om ölets historia in mot forntiden här ->

 

 

ölets historia

neolitisk gravneolitiska fynd