Pang pang! Gnistorna flyger när Cookie Stout möter Stilton

provningsista

öl

 

 

 

 

 

 

 

 

ost

Denna aprilafton stod en ny härlig provning på agendan på Sheraton Hotel, vilket innebar ett stort urval av smaker för oss att beta av och kombinera. Framför oss på borden står en bricka med aromatiska ostar med milda till starka smaker i olika texturer. För att höja upplevelsen ännu mer, serverades fyra stycken öler, var och en spännande olikt den andra, vilket vi bedömde i kombination med kvällens urval av ostar.

Nils Oscar God Lager och Brie de Meaux

Vi startar provningen med en Nils Oscar God Lager som lätt sätter prägel på aftonen med sin elegans och smakrika, djupa och relativt lena karaktär. För att få fram den speciella lagersmaken med mycket djup krävs till att börja med en wienermalt, vilket är något mörkare än pilsnermalt. I kombination med en ren och fräsch aromatisk humle från Tyskland blir ölen lättdrucken men saknar definitivt inte karaktär då honung, knäck, örter och ljust bröd samsas i smakerna. För att extrahera all smak och låta jäsningen göra jobbet fullt ut så sker jäsningsprocessen på låg temperatur, vilket sedan under lagring sänks stegvis ner till 0 grader.
Tillsammans med en Brie de Meaux blommar ölen ut och allt mer krydda träder fram. Osten, vars namn kommer just från ursprunget Meaux i Champagne, fyller upp munnen med en lång mild och lätt nötig smak, som dämpar det lena från ölet och humlen blir mer framträdande. Spännande!

Paulaner Hefe Weissbier och Munster

Vidare gick vi in på en veteöl, där Paulaner Hefe Weissbier stod näst i test. Ett öl med jästigare toner av ljust bröd, tydligare krydda och högre fruktighet. Dessutom så upplevde vi ett något oklart synintryck. Grumligheten kommer från att jästen lämnats kvar i flaskan, vilket ger ölen mer smak. Det är vanligt att veteölen ibland har kvar sin jästfällning i flaskan, vilket ordet Hefe syftar till. Till svensk mat med något sötare toner fungerar detta utmärkt, även till fisk, skaldjur och kryddstark mat. Till vår lycka, så föll aromerna från banan (skumbanan), aprikos, vitpeppar, kummin och brioche i harmoni med syrligheten.
Osten till denna var en Munster med minst lika mycket mångfald i smak. Munstern är gjord på extra proteinrik mjölk från kossorna i Alsace i östra Frankrike. Det är en kittost som saltlaketvättas i 2-3 månader, och det är under denna period som ostens orangea skal bildas och stänger in aromerna. Denna Munster är mjuk med en jästig, kryddig och även söt smak. Osten har en fyllig konsistens med ett nästintill rinnigt centrum. När en lite sötare smak med lång eftersmak möter ett
syrligt kryddigt öl händer något magiskt.

Innis & Gunn Ale och Gruyére AOC Margot

När vi ändå börjat hämta in lite söta influenser fortsatte vi in på samma spår och provade näst en skotsk Strong ale vid namn Innis & Gunn Ale. Denna öl har haft en stor framgång i Sverige och har länge varit bland de mest sålda ales i landet. Alen kom till av en slump då chefsbryggaren egentligen hade i uppdrag att göra ett ölinfuserat fat till en ny whiskytyp, men ölet i sig blev så pass bra och fortsatte att produceras, vilket är skälet till att vi fortfarande kan avnjuta det än idag. Innis & Gunn Ale har en relativt hög alkoholhalt som smakbärare. Den har en fatig ton i kombination med en kryddstark humlesort från Slovenien som ger en långlivad, len, kryddig, halvsöt, fyllig och komplex öl.

Salt och sött är en smakkombination som vunnit mark på sistone och även inom öl och ostkombination är detta ett lyckat koncept. Därför så smakar vi en Gruyére AOC Margot med tydlig lagringskaraktär, tydlig sälta och bra fyllighet. Gruyére är en av Schweiz mest kända ostar, om inte den mest kända. Dock tillverkas den även i Frankrike, men ryktet har sig att de bästa smakproverna bland ostsorten kommer från distriktet i Schweiz som givit osten sitt namn. Produktionen av osten innebär en längre process, då den lagras 3 månader i mejeri och sedan 9 månader i naturliga grottor med optimal luftfuktighet, temperaturer och mineraler.

PangPang Cookie Stout och Stilton ost

Till dessert på det hela njuter vi av en lokalproducerad, nattsvart stout från Hökarängen, i kombination med Englands stolthet i ostsammanhang, Stilton. Ölet i denna kombination var den lekfulla och fantasifulla PangPang Cookie Stout. Denna Imperial Stout har jästs med en belgisk jäststam för att ge den en syrligare och friskare ton än många andra stouter. Som vanligt i en Imperial Stout, gästas ölen av kaffe- och chokladtoner, vilket kan passa bra för den som normalt sett inte brukar gilla öl. Till glädjen för de som är nyfikna på lite mer spännande smaker, anas även smak av pepparkakskrydda, lakrits och karamelliserat socker. Ölen är väldigt fyllig och gräddig i konsistens och för tankarna till milk stouts. Då smakerna är väldigt rostade, söta och kryddiga passar en fet, långlivad smakexplosion bra till ost.

Stilton och Port har många hört, men Stilton och Stout fungerar minst lika bra. Ystningen av osten är en tvådelad process då den görs på grädde från kvällsmjölkningen som blandats med den helfeta mjölken från morgonmjölken. Doften påminner om källare, stenväggar och åldrat. Den bjuder på smak av läder, mörk choklad, kryddor, stall och honung, men även mycket sälta och sting.

En väldigt rolig afton med ett stort och väldigt glatt gäng som tillsammans med mig fick uppleva vad en liten bit ost kan göra med smaklökarna och hur upplevelsen av öl kan skilja sig åt så ofantligt. Båda produkterna är en hantverkskonst och avvägningen är hårfin, men kan bli fenomenal eller katastrofal. Efter många ostar och många öl framöver kommer säkert var och en av oss finna sin favorit!

På återseende!

Nyfiken på våra ost och ölprovningar? Klicka vänligen här för att ta reda på mer.