Ost och ölprovningen i Stockholm den 21/2

IOst och ölprovning i Stockholm 2015 02 lördags den 21/02 arrangerade vi en mysig ost och ölprovningen i centrala Stockholm. Provningen arrangerades av sommelier Michael som har stor erfarenhet och passion kring ämnet ost och öl. Först introducerades deltagarna till grundsmakerna och annan grundläggande information om hur man kombinerar öl tillsammans med ost. Fokusen låg på att prova och smaka de olika ölsorterna samt att förstå vilka faktorer som påverkar skillnaderna dem emellan. För de flesta deltagarna var det överraskande att ost och öl gick att kombinera på ett så bra sätt som det gör. Många av deltagarna hade en förutbestämd uppfattning om att det var just vin som gifte sig bäst med ost vilket gav en ögonöppnare inför de härliga kombinationer som existerar bland ost och öl. Efter en genomgång av de utvalda kombinationerna mellan ost och öl så provade deltagarna fritt och utvecklade fler kombinationer
vid borden samt diskuterade vad som fungerade och vad som inte fungerade. Michael blev riktigt glad
när han märkte att de flesta deltagarna uppskattade kombinationen mellan en Stout och en extra lagrad
whiskycheddar. Följande öl- och ostsorter provades:
 Ost och ölprovning i Stockholm 2015 03
Öl
Wisby Stout – en mörk öl med mycket rostade toner och kaffe/choklad
Erdinger Weissbier – en veteöl med lite sötma och beska
Sitting Bulldog Pale Ale – mycket humle och beska, doft o smak av apelsin och honung
Affligem Ale – en belgisk ale med mycket doft av fläder
Ost
Getost med aska – mycket frisk och syrlig ost
Bresse Blue – en mild grönmögelost
Taleggio – en tvättad kittost från Italien, krämig, söt och med en bra syra.
Whiskycheddar – extralagrad whiskycheddar. Kraftig och robust smak.