Ost och vinprovning 11/6 2013

Igår hade vi en ost och vinprovning i centrala Uppsala på anrika Cafe Uroxen. Vi hade för första gången samma provningsschema två provningar i rad, du kan läs mer om den här. Under årens lopp så har vi Upplev Vin försökt att ta fram de mest utsökta kombinationer som får våra deltagare att gråta av glädje. På provningen för några veckor sedan kändes det som vi hade kommit dit, i alla fall en bra bit på vägen. Det var första gången som det blev avgjort för samtliga kombinationer – lika många handuppräkningar för alla kombinationer. Vanligtvis röstar mer än hälften på Parmigiano Reggiano med Ripasso/Amarone. Det var många deltagare som velade och tyckte det var svårt att bestämma sig, jag citerar -”alla kombinationer var så goda.”  och en annan ”vinet och osten passar så otroligt bra ihop med varandra, så himla gott!”. Vi var på rätt spår. Vi hade lyckats hitta fyra kombinationer som tilltalar allas smaklökar, som alla får en ”wow” känsla av. Därav bestämde vi oss så klart för att ha samma provningsschema en gång till. Dock blev det inte som den andra provningen denna gång. Det blev som det alltid blir med mer än hälften av händerna upp för Parmigiano Reggiano med Ripasso. Det går nog inte att skapa fyra kombinationer som ger en ”wow” känsla för alla. Vardera individs smaklökar och minnesbank av dofter och smaker är så pass olika så att det blir näst intill en omöjlighet. Alla har så olika preferenser – en mans stinkiga, rinniga, kära kittost kan vara en annan mans mardröm. Dock slutar vi på Upplev Vin aldrig att sträva efter att uppnå fyra perfekta ”wow” kombinationer. Det här är bara början.