Ost och vinprovning den 10/5

OstochvinprovninguppsalaLördagen den 10e maj anordnade vi en ost och vinprovning på Scandic Uplandia i centrala Uppsala. Provningsledaren var Rasmus Rotter, som efter många år på Guide Michelin krogar samlat på sig en lång erfarenhet kring just denna klassiska upplevelsekombination. Provningsdeltagarna var väldigt engagerade och fick vara med om en kväll som innehöll teoretiskt lärande inom ämnet, men till stor del låg fokuset på det praktiska provandet. Vi fick avnjuta 4 olika kombinationer med ostar ifrån klassiska områden i Europa som ackompanjerades av högt kvalitativa viner. Med andra ord, en mycket trevlig kväll!

 
 

Provningsordningen;
  1. Délice de Bourgogne (fransk vitmögel)  – Cava, Villa Clara
  2. Taleggio (Italiensk kittost) – Barbera d’Asti, Michele Chiarlo
  3. Parmigano Reggiano (italiensk hårdost) – Serego Alighieri, Masi
  4. Cabraliego (spansk blåmögel) – -06 Sauternes

 
 

Det härliga med dessa kombinationer är att de går så bra ihop. I kombination 1 så får den feta vitmögelosten Délice de Bourgogne fram de härliga vitpeppar, halm och svamp tonerna. Vilket går ypperligt fint ihop med ett glas Cava med toner av gröna äpplen, citrus och svartvinbärsblad tillsammans med en fin brödighet. Délice de Bourgogne har en fet konsistensen som klibbar fast i munnen och då kommer Cava Villa Clara till räddning med dess friska syra och härligt kittlande bubblor som arbetar i team till att skölja rent. Vilket gör så att vi kan äta mer ost. Vardera en av dessa kombinationer bjuder på en upplevelse av smakrikedom med olika konsistensbarriärer som måste överträffas.