Ost och vinprovning i Gävle den 17/5

photo

I centrala Gävle arrangerade vi en ost och vinprovning den 17/5 på Scandic CH. Sommelier Lena med sommelier utbildning från både WSET och Restaurang Akademin i Stockholm visade upp sina kunskaper och härledde deltagarna igenom en värld av ost och vin. Fokusen låg på attphoto (1) photo (2)prova kombinationerna och att känna smaker.

 
VIN
1. Villa Clara, Cava, Katalonien, Spanien
2. 2011 Barbera d’Asti Le Orme, Michele Chiarlo, Piemonte, Italien
3. 2010 Poderi del Bello Ovile, Toscana, Italien
4. 2005 Muscat de Baumes de Venise, Rhone, Frankrike

OST
1. Brillat Savarin de Bourgogne, Frankrike.
2. Tallegio, Lombardiet, Italien.
3. Parmigiano-Reggiano, Emilia-Romagna, Italien
4. Dana Blue 50+, Danmark.

 

Brillat-Savarin är döpt efter en känd fransk vinjournalist med samma namn. Osten är en trippelcreme med vitmögelskal. Smaken är krämig med vissa syrliga toner.
Cavan, som hade mycket päron på doften, och tillika i munnen hade en frisk syra som skar igenom den feta osten. Samtliga deltagare gillade denna kombo.

 

Piemonte, som är hem för Barberan – och Lombardiet, som är Tallegions ursprung, är grannregioner i norra Italien. Det märks, då ofta viner och ostar från närliggande platser matchar varandra. Så är även fallet med den friska Barberan med härliga körsbärstoner som blommade ut med den fruktiga kittosten.