Ost och vinprovning i Gävle den 22/11

OstochvinprovningGävle2Ett tunt lager med snö hade lagt sig i Gävle när det dukades upp för ost
och vinprovning på Scandic CH lördagen den 22 november. Ett stort antal
deltagare var tillresta från olika håll för att vara med. Provningsledare var
sommelier Lena som berättade om ursprung och tillverkning av ostarna
och vinerna som provades.

Kvällens kombinationer:

Le Village du Sud Sauvignon Blanc och Skärvångens Vit Caprin, Jämtländsk
pressad ost gjord på getmjölk med vitmögel på ytan. Det lätta och friska
vinet mötte fint ostens milda smak och syra.

Barbera d’Asti Superiore Le Orme och Taleggio. Två norditalienare som
gjorda för varandra. Vinets syra och strävhet tar hand om ostens krämiga
textur och sälta och gör det till en härlig smakupplevelse där vinets
djupa frukt möter ostens fruktiga toner.OstochvinprovningGävle1

Errázuriz Max Reserva Cabernet Sauvignon och Brie de Meaux. Denna
franska ost och röd Bordeaux brukar vara en klassiker. Här provade vi
istället en chilensk Cabernet Sauvignon med några procents inslag av
Cabernet Franc och Petit Verdot. Vinets syra balanseras av ostens milda
sälta och tanninerna rundas av i mötet med ostens krämighet.

Georges Duboeuf Muscat de Beaumes de Venise och Danablu. Ett sött vin
från Rhone i Frankrike tillsammans med en dansk grönmögelost blev den
sista smakkombinationen, där ostens sälta och vinets sötma gör det hela
till ett lyckat möte.

Lyckad blev också kvällen med otroligt engagerade deltagare som också
delade med sig av sina egna erfarenheter kring mat och dryck.