Ost och vinprovning i Stockholm den 28/02

image1Lördagen den 28/02 arrangerade vi en ost och vinprovning i centrala Stockholm. Sommelier Emma härledde deltagarna igenom nya smaker och dofter. Fokusen låg på att undersöka vad som händer i en bra och mindre bra kombination. Varför blir det mildare, syrligare eller rent ut sagt beskt. Några deltagare valde att mixa alla ostar med vardera vin med och utan marmelad, vilket inte alltid var angenämt men roligt. De flesta ansåg till en början att det var rött vin som är bäst tillsammans med ost, men under provningen fann vi bevis för att vitt vin funkar minst lika bra, om inte bättre många gånger då vita viner har en annan syrastruktur. Vi diskuterade hur man bör tänka då man väljer sin ost till sitt vin. Vad är man ute efter, en salt ost eller en mild ost och hur man sedan går vidare i sitt vinval. Jag berättade även om olika typer av ostar, hur de framställs och lagras. Lite kort om distrikten kring de vinerna vi drack och framställningsmetoderna. Osten och vinet nedan provades även till en fikonmarmelad och en kvittenmarmelad för att se vad som händer med syran i de olika vinerna men även med beskan och sötman.

 

Viner som provades:
Cava Villa Clara
Le Village du Sud Sauvignon Blanc
Barbera d’Asti Le Orme
Nivole

 

Ostar som provades:
Brillat Savarin
Taleggio
President getost
Parmeggiano Reggiano 24 mnd
Comté St Antoine 10-15 mnd