Ost och Vinprovning i Örebro den 23/04

 

 

IMG_0606

Denna kväll fylldes ett långbord av förväntansfulla människor som snart skulle få resa genom ostens och vinets värld. Vi började vår provning genom att diskutera provningsmetodik och sensorik varpå vi började prova våra läckerheter. På tallriken fann vi en Brie de Maux från Frankrike som ackompanjerades med en frisk och bubblande Prosseco från Treviso i Italien. Kombinationen syra och syra gifter sig fint här. Krämigheten i osten runda också av dryckens bubblor. Nästa kombination var en Talleggio från Italien som provades tillsammans med en Cabernet Sauvignon från Sydafrika. Vinet var både ekologiskt, fairtrademärkt och BWI- märkt, så då pratade jag om vad dessa märkningar innebär. Kontentan är ett omhändertagande av naturen och miljön samt människorna som arbetar inom vintillverkningen. Nästa ost var en lagrad hårdost från Sverige som gjorde sig bra till en syltig och smakrik Ripasso från Italien. Här möts sötma och sälta på ett ypperligt sätt. Sista kombinationen och kanske den mest omtyckta var vår blåmögelost Stilton från England. Den serverades med ett sött dessertvin från Sauternes i Frankrike. Återigen möts sötma och sälta på ett mycket balanserat vis och ostens fetma bidrar till en bra brygga mellan ost och vin.

Tack för en riktigt trevlig kväll!
/Sommleier Sofia