Ost och Vinprovning i Västerås den 28/02

Ost och vinprovning Västerås 3 copyDen 28/02 träffades vi upp för en lördagskväll fylld med goda ostar och viner i kombination. Ett glatt gäng samlades på Scandic Hotel för en rolig och frågerik provning. Vi började med att gå igenom vinets grunder och smaker, för att därefter gå igenom osttillverkning. Tillsammans provade vi att kombinera varje ost med så många viner som var möjligt för att hitta för och nackdelar i smakkombinationerna. Vi konstaterade tidigt att brie tillsammans med rött vin inte är den bästa kombinationen trots att det i decennium varit en favorit på svenskarnas ostbricka, gärna tillsammans med färska päron, umamikrocken är brutal. Kvällens vinnare var den fantastiska Comtén, jag vet att många av provningsdeltagarna blev kära i denna ost, den finns att beställa hem till dörren via ostogram.se. Vi gick även igenom vikten av att lufta viner och att servera dem vid rätt temperatur, precis som ostar vinner på att ligga framme i rumstemperatur och värmas innan förtäring för bästa smakupplevelse.

 

Kvällens ostar
Brie Royal FauconOst och vinprovning Västerås 1
Chèvre
Comté St Antoine Forte 16-24m
Fourme d´Ambert

 

Kvällens viner
Earthbound Chenin Blanc 2014 Organisk
Plaisir de Vigne Sauvignon 2013
Liedholm Barbera d’Asti 2010
Sandeman’s Invalid Port