Osttips 2

Lite osttips är aldrig fel, lika så vintips – dock är det allra bästa en kombination av båda. Till ostarna serverades fikon och dadel fruktkaka, bigarråer, physalis, kaktusfikon och en mango liknade frukt från Brasilien med namnet pepino – rätt mild, neutral smak åt honungsmelons hållet.

Första  ut var den lilla runda osten St marcellin från Frankrike’s 1400-tal. En lagrad mjuk ost gjord på komjölk. Otroligt krämig och spröd konsistens. Ytan är lite degig och tvättat med mjöl. Något syrlig med toner av hö, svamp, oliver och en gnutta vit peppar. Elegant och mild. Passar lika så till eleganta och milda viner, en subtil Pinot Blanc eller Viognier. Sedan var det dags för den stora kritvita osten Chevrette som är en holländsk semi-hård getost. Krämig och len konsistens. Mild syra och sälta – jämn balans. Toner av nötter, grädde & hö. Långt något bitter och gräsig eftersmak. En favorit. Passar utmärkt till friska vita viner som Sancerre eller Marlborough. Den Franska orange färgade kittosten Vacherol är fast, något klibbig konsistens med ett tjockt orange skal som bidrar till en rökig något frän smak. Rätt mild med toner av hö och smör. Passar till lättare röda viner – en mjuk Zinkandel eller ett Côte du Rhône vin. Kittosten Munster är en upplevelse. Munster härstammar från 600-talets Frankrike, Alsace, Lorraine och är gjord av komjölk. Rinnig, degig konsistens med en honings kladdig exteriör som är något rosa. Har hög syra med en mild sälta. Toner av bröddeg och stall med ett bittert vittpeppar avslut. Munster är som bäst under sommaren och hösten då den är tillverkad av mjölk från Haute Chaumes där djuren äter från de nyklippta betesmarkerna. Passar utmärkt till en kryddig Alsace Gewurztraminer eller ett fruktigt Alsace Pinot Noir.