Ost&vin tips1


Parmigiano-Reggiano vecchio (2år) men en bitig Valpolicella, pressostar smakar oftast bäst med röda viner men vissa som är gjorda på fårmjölk kan passa bättre med ett vitt vin. Parmigiano-Reggiano Stravecchione (4år) med en Amarone. Roquefort (stark blåmögelost) med Sauternes, Tokaji eller Trockenbeerenausleese. Blue de Causses (mild blåmögelost) med en yngre Sauternes eller Tokaji ex St Stephan’s Crown Tokaji Aszú 3. Le montagnard (fast kittost) med en vitt bourgogne ex, Olivier Leflaive Bourgogne le Satellites. Èpoisses (rinnig oerhört smakrik kittost) med ett mindre fylligt vitt bourgogne med mer smak, här går även ett lättare rött vin fint. Delice de Bourgogne med ett mousserande vin, gäller för alla ”triple creme” som även Brillat de Savarin tillhör. Valencay, den sotade vitmögelosten går som bäst ihop med en vit Sancerre.