Romprovning i Gävle den 13/06

Romprovning Gävle 2015Det finns många teorier om denna drycks namn. Den sägs först ha kallats rumbuillon, gammal dialekt som ska ha betytt “vilt tumult” som senare förkortades till rum och franskans ord för doft, arome, sägs vara två. Det latinska ordet för socker är kanske det mest troliga, saccharum. Rom, som är vår svenska översättning från Franska Västindiens “rhum”,heter “ron” från Spanska Västindien och “rum” från den brittiska.Till tonerna av Lucky Dubé, afrikansk reggae som fick symbolisera triangelhandeln mellan Europa, Västafrika och Karibien, hälsades gästerna välkomna av kvällens provningsledare Stefan. Kvällen inleddes med en historisk tillbakablick om sockerrörsvin i Indien som senare spred sig via Persien och dess alkemister till Egypten och Medelhavsöarna. År 1493 tog Christopher Columbus sockerröret till Karibien och destillerade sockerrörsvinet som kom att kallas “Ron”, “Rhum” eller “Rum”. Fortsättningsvis varvades kvällen med provning av fyra sorters rom samt choklad med information om olika produktionssätt och olika historier med rom som huvudaktör. “Grogg” och “The real McCoy” är uttryck som starkt förknippas med rom. Under kvällen fick deltagarna provsmaka Ron Zacapa 23, en höjdare producerad i Guatemala som lagras i ett Solerasystem.

Kvällens Romsorter var:
Appleton Estate Extra 12 – Jamaica
Pampero Especial – Venezuela
Pampero Aniverso – Venezuela
Ron Zacapa 23 – Guatemala