Saison

Saison är av typen belgisk ale. En robust bondgårds ale ”Farmhouse Ale” som traditionellt, sedan 1600-talet, bryggdes på vintern i Belgien runt denna lilla staden Vallonien. Ölen var ämnad att konsumeras under det hårda arbetet under sommarmånaderna och hade därav, förmodligen, en relativt högre alkoholstyrka runt 4% och var mer humlad och kryddad jämfört med ”vanlig” ale på den tiden. Humle och alkohol bidrar till att ölen håller längre och kryddorna gör så att ölen smakar bättre som varm. Ölen hade en uppfräschade syra från mjölksyrebakterier och statliga toner från den spontana jästen som fans runt jäsningskaret, kanske lite brett förkom.

Saison var inte allt för länge sedan en näst intill utdöd stil, men under de senaste åren har intresset växt med framförallt framfart i USA. För att sedan ta fart på riktigt och bli en stark internationell trend.

Idag finner vi ofta Saison’s med en ljus strågul färg, en fräsch stil med komplexa aromer av frukt, blommor, kryddor, stall och animala. Mild till måttlig syrlighet, medel bitterhet och de tenderar att vara torra men många har en touch av sötma. Alkoholstyrka är idag något högre och ligger mellan 5-6,5%. Det är även vanligt att använda odlad ”saisonjäst” som ger ett säkrare mer kontinuerligt resultat och denna jäst kan fermentera upp till 35 grader samt ger toner av kryddor och citrus.

Många mikrobryggerier har tagit Saison till sina hjärtan och numera finns stilen i många variationer med olika kryddor och örter samt bär och frukter. Otroligt uppfriskande och fräscha stilar gjorda för de varma sommarmånaderna. Men även mer malt baserade stilar med julkryddor ämnade för vinterhalvåret.

 

Lär dig mer om öl och dess olika stilar på våra ölprovningar

 

 

saison-dupont-sorachi-ace