Valborg i Bond anda

Snart är det valborg och köerna kommer inom kort att flockas av törstiga människor. Jag besökte Systembolaget på Dragarbrun igår och fick där höra att de säljer mer mousserande vin på Valborg än vad de gör till nyår. Det tycker jag låter helt rätt, inte konstigt, men då är jag från Uppsala. Jag blev dock förvånad av att se alla de människor som stirrade på flaskorna, räckte sig fram för att snabbt luta sig tillbaka – ett ständigt velande. Vi är alla sugna på uppfriskande bubblor som bord avnjutas i vårsolen i goda vänners lag, men det finns en hel del att välja på. Låt mig hjälpa till. Jag tar fram en Champagne, en Cava och några mousserande som alla passar just denna Valborg – låt mig förklara – det finns bara en väg att gå, storslaget. Dock är det viktigt när du väljer dryck att fundera på sammanhanget det ska drickas, inomhus eller utomhus? Vilken tid, tidigt eller sent? Desto omständigare miljö och desto senare på dygnet, desto enklare dryck är rekommenderat.

 

Denna Valborg firas i Bond anda med en Champagne Bollinger för cirka 400:-. Varför Bollinger kanske du undrar? Den är inte bara ett rent och snyggt fodral och känd från Bond filmerna, nej det finns så mycket mer. Bond använder endast den första pressaften, kallas cuvé, som ger renare, elegantare och mer struktur till vinet. Det är tack vare denna struktur som gör Bond så lämplig till att jäsas på ekfat, vanligtvis 3-6 år gamla – man vill inte få tanniner och för mycket smak från faten. Faktum är att det är ytterst få producenter som än idag jäser vinet på ekfat, endast Bond, Krug och Alfred Gratien gör det helhjärtat. Detta ger ett otroligt rikt bubblande vin med mogna röda frukter, friskt och elegant i en salig balans. En trevlig budgetvariant (234kr) är Palmer & Co som är ett kooperativ med vingårds lägen på bra platser runt om Champagne och gör en blend av 50/50 på druvorna Chardonnay och Pinot Noir. En ung och frisk Champagne med gröna äpplen, bröd och lite nougat. Den Spanska Cavan – för er som gillar de jordigare, rökigare bubblorna – erbjuder Condorniu Seleccion Raventos för 99:-. Har en lätthet över sig och innehåller inte lika mycket av druvan Mecabeo som ger de där jordigare tonerna. Nej, den har en liknelse mot Champagne fast med lite större bubblor, varmare aromer och en gummi ton, men ack så uppfriskande. Vill du ha ett lättare mousserande som lutar åt saft hållet – vilket många tycker om – så måste du prova den Australienska Brown Brothers Zibibbo för 97:- som är ett trevligt sött, friskt och ungdomligt bubbel med toner av vattenmelon, gröna päron och lite lime.  Annars går alltid de Franska Cremant hem – torr till halv torr och friska – Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut för 99:- erbjuder en hel del för pengarna, en upplivande mousse med gula äpplen, kaka och citron.