Vin och chokladprovning för ICA den 04/12

 

 

 

Vin och choklad Västerås 4 dec

Aftonens choklad från F Pralus

Denna decemberafton i Västerås i det att stormen Helga tog tag i stan´s utegranar och julbelysningar arrangerades på Scandic hotell en vin och chokladprovning. 19 deltagare anslöt sig denna fredag eftermiddag och mottogs av sommelier Johan. Väl installerade, denna gång i hotellets á la carte lounge, gavs en kort presentation av aftonens innehåll, utav sensorisk vinkunskap, chokladhistoria och inte minst avsmakning av vinerna och chokladen, enskilt samt i kombination. Aftonens fyra viner var tre torra röda, från Italien, n b Venetien, samt ett sött vitt från södra Frankrike. Vinerna var således en ung fruktig Corvina, en generös Ripasso, en kraftfull Amarone, samt ett sött vin doux naturell på druvan Muscat, till det ett urval choklader från F Pralus. För större delen av gruppen blev bekantskapen med vinstilen Ripasso, den större behållnigen, och javisst, denna vinstil är ju till sitt användningsområde högst universal, både att njuta som glasvin, till antipasto, eller en köttbit, men också till choklad! Kombinationen som mer eller mindre vann denna afton var just Ripasson med F Pralus Criollo 45% från Java. Många upplevde i kombinationen en angenäm ”kolavanilj ton ” i vinet, rikare ton av moreller, samtidigt som det feta i chokladen mer eller mindre försvann. I sökandet på den en partner till
Pralus Le 100% Criollo Madaskar, fick vi jobba lite, i det att trevliga diskussioner uppstod i grupperna om 5 personer var. Amaronens kraft såg länge ut att vara det självklara för giftermålet, i syfte att tona ned chokladens beska till förmån för att lyfta fram både terroir, frukt och ceder. Avslutningsvis hälldes den den söta Muscaten upp, väl kyld som sig bör, och alla var eniga, här är kombinationen, för ett ”marriage”. Vår Muscat visade på både päron, mineralitet och med hjälp av chokladen även en ananas ton i eftersmaken.

Tack ICA för en trevlig afton!