Vin till påskmaten

Påsken – årshögtiden då allt är gult och då vi får hamstra i oss godis utan att behöva tänka på morgondagen. Maträtterna är många och väldigt olika, somliga är relativt nyskapande, som ägghalvor, och vissa går tillbaka till urminnes tid som lam med sina rötter tillbaka till Judendomens vagga. Till SVD berättade folkloristen Tora Wall om påsktraditionerna – man äter gul mat, lagar recept med gula saker eller färgar maten, det är en trend som började runt 90-talet eller längre än så… på påsken kunde man ge ett målat ägg till sin käraste som en fin gåva (ägg var väldigt dyrt på den tiden). Men vad dricker man till ”smörgåsbordet” av ägghalvor med majonnäs och rom, senapssill med potatis och så klart, laxen. Vad dricker ni vanligtvis till denna saliga blandning av smaker? Jag har lagt märke till att det är oerhört vanligt med påsköl och snaps – vilket det absolut inte är något fel på – men det är alltid roligt att prova något nytt. Jag har tagit fram en sjö av viner, sex stycken, som passar till påskbordet.

När man ska äta de kalla rätterna som ägghalvor, den mer syrliga sillen och den gravade laxen så behöver man ett vitt vin med en bra syra och lite restsötma för att möta sötman i vissa av sillarna (senapssill) och hovmästarsåsen. Vi startar av kvällen med ett lättar vitt vin av druvan Riesling från Washington state, som även passar till aperitif, nämligen Kung Fu Girl Riesling som nu är lanserat i det ordinera sortimentet; här hittar vi en frisk syra, lite restsötma men desto mer tropiska frukter och toner av persika, annans, nektariner, örter och citrus. Ett fylligare vin av druvan Trebbiano är  lämpligare ifall de vita vinet även ska passa lammet, rekommenderar här det Italienska vinet Vigna di Capestrano Trebbiano d’Abruzzo; jämfört med Kung Fu Girl visar detta vin upp en något större fyllighet, mindre sötma men med en bra fruktighet med gula toner av persika, äpplen, mandel, citrus och örter. Sedan går vi över till den varmare maten som är koncentrerad kring lam. Ifall det röda vinet ska fungerar igenom hela påskmiddagen så får man söka sig till druvor med lägre strävhet som Pinot Noir – som förövrigt är ett utmärkt val till eleganta lam rätter – prova Stoneleight Pinot Noir  eller Errazuriz Estate Pinot Noir. Topp vinet som är bäst till alla lam rätter och som verkligen framhäver lammets något jordiga och bastanta smak är vinet Donna Maria Syrah som kommer från Chile, Limari valle; fylligt vin med en mjuk textur, bastant strävhet som balanseras av en fin syra, har mörka frukt och ektoner av plommon, bigarråer, kaffe, choklad, örter och peppar. Ett tips: prova ett mousserande vin till sillen och den gravade laxen, framför allt med gula toner som Domaine Ste Michelle från USA; toner av persika, mandarin, gula äpplen, ljuschoklad och bröd som möts upp av en restsötma och uppfriskande bubblor. Alltid uppskattat med lite bubbel efter maten till fruktbaserade desserter och tårtor – renar av munnen från allt fett och friskar upp.

Jag önskar er en glad påsk!