Vinprovningstips

Här är våra bästa vinprovningstips till dig som ska arrangera en vinprovning. Att arrangera en vinprovning i hemmet eller för kollegorna på jobbet kan vara riktigt roligt! Först börjar man med att välja ut några viner till vinprovningen. För att göra det enklare så börjar man med att välja ett tema för provning efter kunskapsnivå. Då blir det enklare att välja ut vilka viner som ska vara med och oftast roligare för provningsdeltagarna. Här nedan ger vi exempel på teman från nybörjare till mer avancerade provningar. Däremot kan man självklart även som nybörjare hoppa rakt in på mer ”avancerade” provningar, dock är inte det alltid lika uppskattat. Tänk på publiken.

Vinprovningstips 1 – välj ett tema efter kunskapsnivå

Ett vinprovningstips är att alltid välja tema efter kunskapsnivå. För nybörjare kan ett tema exempelvis vara att prova skillnaderna inom en viss vinstil såsom rött vin, vitt vin, Rosé vin, sött vin och mousserande vin. Fokusen ligger då på att lära känna vinstilen, hur man provar den och dess historia, odling och tillverkning. Om man ska exempelvis arrangera en mousserande vinprovning så kan man arrangera en första provning med att försöka hitta gruppens favoriter bland gamla vinvärlden (Europa) och lära sig mer om dem, för att sedan vid en andra provning gå igenom nya vinvärlden och lära sig mer om de vinerna samt testa dem mot gruppens favoriter från gamla vinvärlden. Från gamla vinvärlden hittar vi mousserande viner såsom italiensk Prosecco, fransk Crémant, tysk Sekt, italiensk Franciacorta, spansk Cava och fransk Champagne. De tre sistnämnda görs på den traditionella metoden och är utav hög kvalitet. Man kan även gå djupare in på enbart en specifik favorit vinstil med variation i stilen så som exempelvis en Champagneprovning med de olika stilarna Cuvée, Blanc de Blanc och Blanc de Noire.

Ett annat tema är att prova viner endast från ett land, exempelvis en italiensk vinprovning med enbart viner från Italien. Bland röda viner från norra Italien kan man välja mellan förslagsvis Amarone, Ripasso, Corvina di Verona, Chianti, Brunello di Montalcino, Barolo, Barbera d’Alba och Dolcetto´d’Alba. Eller man vill prova vin från södra Italien så är vinerna att föredra: Aglianico del Vulture, Montepulciano d’Abruzzo, Nero d’Avola från Sicilien, Primitivo di Puglia och Sagrantino di Montefalco. Här kan man även gå in på en något mer avancerad nivå och prova viner från en vinregion. Exempelvis har vi Verona i nord östra Italien med vinerna Amarone, Ripasso, Valpolicella och Recioto.

Ett mer avancerat tema kan vara en specifik druva så som Cabernet Sauvignon från olika länder, då det kan vara spännande att prova och känna skillnaderna som de olika naturliga faktorerna ger ett vin med samma druva. Försök då att välja viner som är gjorda med samma tillverkningsteknik så att inte tillverkningen påverkar vinets slutresultat alltför mycket. Detta kan vara lite klurigt och kräver sin forskning, men det är inte omöjligt. På samma spår, fast på mer avancerad nivå, så kan man istället prova skillnaden mellan olika vingårdar från samma plats. Perfekt är då gamla vinvärlden där tradition spelar en stor roll och där vinlagarna är mer restriktiva till vad som är tillåtet i tillverkning, val av druvor m.m. Ett bra exempel är Bourgogne, Côte de Nuits. Liknande så kan man även prova skillnaderna i tillverkningsmetoden genom att välja samma druvor från samma vinproducent då endast tillverkning påverkar slutresultatet. Sådana viner finner vi med enkelhet i nya vinvärlden, speciellt i äventyrliga Kalifornien.

Börja med att välja ett tema efter kunskapsnivå. Exempelvis vinstil, land eller vinregion för mindre avancerade provningar och mer specifika faktorer som druva, vingårdar och tillverkning för mer avancerade provningar.

 

Vinprovningstips 2 – var noga med följdordning av vinet

Ett bra vinprovningstips är att alltid prova från lättast till tyngst, torrt till sött och billigast till dyrast. Detta för att skapa en röd tråd, men än viktigare för att anpassa provningen till hur våra smaklökar fungerar. Smaklökarna blir mindre känsliga under provningen och kan relativt enkelt dövas. Därför börjar man med de lättaste vinerna först. Man börjar alltid med vitt vin först och sen Rosé vin, rött vin och till sist de sötaste vinerna. Sist är alltid de drycker som tröttar ut våra smaklökar som mest. Varför billigaste först, borde det inte vara tvärtom? Givetvis, om det är större mängder vi provar. Vanligtvis brukar dyrare viner vara av högre kvalitet och därmed godare, och att gå från bäst till sämst brukar inte vara en lyckad kombo då det är oftast mer uppskattat att bli lyckligt förvånad. Det skulle bli lite som att gå från att vara på besök hos Chateau Latour för att sedan bege sig till ett okänt litet bryggeri med lågt anseende. Nog svårt att vara imponerad eller intresserad vid det laget. Var noga med följdordningen av drycken.

Vinprovningstips 3 – välj ut tillbehör efter dryck

När drycken är vald så är ett vinprovningstips att bestämma passande tilltugg till drycken eller en delikatess såsom ost, choklad eller lakrits. Välj ut dem specifikt till vardera dryck, exempelvis fyra chokladsorter anpassade till fyra viner, och meddela deltagarna detta så de inte äter upp allt och missar den superkombination som du har gjort till dem.

Vinprovningstips 4 – planera och var väl förberedd

Ett viktigt vinprovningstips är att planera så ni har tillräckligt med rekvisita till provningen såsom vinprovningsglas, vattenglas, pennor, provningsprotokoll, servetter och vattenbehållare. Man kan bli rätt så törstig av strävt vin! Välj även ut intressant information att berätta på provningen i förhand, vilka producenterna är, tillverkningsmetod, druvsorter, vinregioner, m.m. Blanda gärna in lite intressant historia om ämnet och använd gärna vårt spännande vinprovningsprotokoll. På samma sida finner du även information om vinprovningsmetodiken, läran om att prova vin. Det är väldigt bra att gå igenom den innan provningen börjar så att deltagarna känner sig bekväma i vad som väntar dem.

Vinprovning tips 5 – dagen är kommen

Ett annat vinprovningstips är att, när det väl är dags för vinprovningen, förbereda allt innan gästerna kommer på plats. Det kan ta längre tid än man tror, upp till tre timmar om gruppen är runt tjugo deltagare och man inte har gjort något liknande tidigare.

Lycka till!

 

 

Vidare vinprovningstips om att skapa en vinprovning finns här

Länkar med vinprovningstips:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vinprovning

Vinprovning tips

Vinprovning tips uppsala