Whiskyprovning i Stockholm den 07/02

whisktprovning Stockholm 2015 0702 (4) copyTill Whiskyprovning på Scandic Norra Bantorget lördagen den sjunde februari samlades ett stort gäng bestående av whiskyintresserade personer. Provningen arrangerade av sommelier Michael  med storerfarenhet kring ämnet.  Under provningen provades fyra olika whiskysorter från olika ursprung. Deltagarna hade även blandade tillbehör som de provade till varder whiskysort under själva provningen. De tillbehören som serverades var parmaskinka, 2 olika sorters salami, ölkorv, bröd samt blandade nötter.

Provningen började med att provningsmetodiken förklarades samt en diskussion om man skall ha vatten och is i whiskyn. Diskussionen fördes sedan vidare mot hur tillverkningen går till, olika tillverkningsområden samt skillnaderna mellan olika sorters whisky. Det var en trevlig provning och alla deltagarna tycktes vara på bra humör. Många frågor ställdes och deltagarna diskuterade sinsemellan bland borden och över hela lokalen. Det som utmärkte sig på provningen var att flera utav deltagarnas ”fördomar” mot bourbon kom på kant, då de upptäckte att bourbon whisktprovning Stockholm 2015faktiskt kunde vara gott. En deltagare var ovanligt nog rätt skeptisk sedan tidigare mot whisky men upptäckte under provningen vad som tidigare inte hade uppskattats och fick tips om hur i fortsättningen undvika dessa sorter och pröva sig fram bland de sorter som ansågs intressant.

 

Följande whiskysorter provades:Glenkinchie 12 YO, Single Malt från Lowlands Skottland. Den mildaste maltwhiskyn som provades. Ingen rökighet. Fick omdömet av deltagarna att det var en bra nybörjarwhisky, framför allt för de skotska whiskysorterna.Bulleit Bourbon – Kentucky USA. Fruktigare whisky med inslag av sötma och vanilj, gjort på mestadels majs. Ingen rökighet. En favorit hos många, framför allt som inte trodde att bourbon kunde vara gott. Jack Daniels – Tennessee USA. Bourbon som samtliga deltagare hade åsikter om. Fruktig och söt i doften, smaken lite tunn var omdömet från deltagarna. Lagavullin 16YO – Islay Skottland. Väldigt rökig skotsk single malt whisky. De deltagarna som uppskattar rökig whisky ansåg att den här var provningens bästa.