Whiskyprovning i Örebro den 29/11

Denna mörka november kväll skulle snart förändras till en stämningsfull afton av skratt och glädje. whiskyprovning Örebro3 - Copy  Människor samlades i foajén för här uppe var det snart dags för julbord och dofterna spred sig i och utanför restaurangen. En liten skara människor hade dock något annat värmande att se fram emot och satt med förväntan och väntade in klockan. Tillsammans åkte vi ner till vinkällaren, en murrig, mörk men ändå mysigt varm lokal men levande ljus, rustika trädetaljer och vackra dryckesattiraljer. Här var det uppdukat för whiskyprovning. En resa genom ”Livets vatten”. På bordet fanns fyra whiskysorter i bernstenens alla nyanser, och doften av alkohol, vanilj och rök hade spridit sig i den lilla lokalen, tillsammans med mögel och chark från två fantastiska plockbrickor som stod som tilltugget till provningen. Vi provade igenom de sorter vi hade på bordet med särskild fokus på provningsmetodik, aromer och smaker. Vad smakar egentligen den här Irländska whiskyn? Varför smakar den som den gör? När alla provat igenom dryckerna med hjälp av alla våra sinnen, testade vi dem tillsammans med plockbrickans härliga innehåll. Inte kunde man tro att whisky och ost skulle gå så bra ihop. En härlig bit vitmögelost med en whisky från Speyside i Skottland, lätt kryddig och len tillsammans med vitmöglet och krämigheten i osten. Lagrad hårdost med rökig whisky från Islay, helt fantastiskt, sälta i ost och mineral och hav i drycken lyfte varandra tiwhiskyprovning Örebro2 - Copyll en annan nivå. Bourbonens lite kraftiga alkohol rundades av och blev len och söt tillsammans med kittosten. Med enkelhet gick vi nyanserat igenom whiskyproduktion och skillnaden mellan olika sorters whisky, varför smaker uppkommer och hur de passar tillsammans, vad är trendigt i dag när vi pratar whisky, whisky i drinkar och whisky med mat. Kvällen var fulländad efter ca 2 timmar och lokalens lämnades av ett gäng som fått en smakupplevelse tillsammans och har nu något mycket trevligt gemensamt.