Geyser Peak Winery

Geyser Peak består av fyra vingårdar belägna i Alexander Valley, Kalifornien som är känt för sina svala morgnar och varma eftermiddagar – vilket resulterar i en lång mognad. Topografin varierar kraftigt över hela dalen, från rika flodslätter på dalbotten till sluttningar och klippiga bergslätter – resultatet blir en glädjande stor variation av nyanser och smakprofiler. Geyser Peak är en av de första producenter i området med en långa historia som sträcker sig tillbaka till år 1880.

Geyser Peak Block Collection Water Bend Chardonnay 2008 (nr 90391) är ett torrt, fruktigt vitt vin med en fyllig kropp och rik syra.

Värt att notera, halva batchen har genomgått en malolaktisk jäsning som får syran att upplevas både rundare och lägre. Vinet har lagrats på leesen (jästfällningen) under 8 månader, vilket ger ett fylligare vin samt toner av smör och nötter.

Notering
Ett torrt vitt vin med en fyllig, len kropp åtföljd av en syra som slingrar sig runt men hittar sin rätta plats i munnen. Alkoholen är delikat och gömmer sig bakom den mer framträdande syran och den fylliga kroppen. Eftersmaken ligger kvar något – men orkar inte riktigt hålla sig kvar hela vägen. Toner av röda äpplen, päron, melon och citron som följs av smör, vanilj och en subtil nötighet. Ett enkelt relativt okomplicerat vin som gör sig bäst till mat. Paras väl till smakrika fiskrätter – fetare fiskar uppskattar detta vin, även så gör fiskgrytor och de något gräddiga och smöriga såser.