Champagne med mat

Natten till igår provade vi på Upplev vin något nytt, en Champagneprovning med tillbehör. Av att utläsa deltagarnas miner så verkar detta bli en hit! Vilket är väldigt roligt, vi kör en till sådan vinprovning redan den 4/10 kl 19.30 i centrala Uppsala. Det som ska skjutas till är att tallriken blir något mer fylld tills näst provning med annan småplock.

Vill du bli ett proffs på att para ihop Champagne med mat? Följ då vårt enkla ”som alla kan förstå” guide här nedanför.

 

Ovanför Manzanilla oliverna från Spanien ligger en 12 månaders lufttorkad Prosciutto, bredvid hittar vi den spanska hårdosten Manchego och nedanför ligger en kallrökt och lufttorkad skinka från Schwarzwald. Något de har gemensamt är sälta, vilket går otroligt bra ihop med våra bubblande favoriter.

Blanc de Blanc är endast gjord på den vita druvan Chardonnay och är lättare i både viskositeten och aromerna. Oftast fruktbaserad med en tydlig syra. Passar utmärkt som aperitif och går i allmänhet bra med lättare mat, såsom ostron, sallader och, om vinet är halvtorrt, asiatisk och stark mat.

Blanc de Noir är enbart gjort på de röda druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier. Dessa champagner är ofta bastanta och maskulina med en djupare färg och karaktär jämfört med Blanc de Blanc. Paras vanligtvis fantastiskt med fyllig och likaså mer bastantare rätter, såsom kyckling och starka ostar. Dricks väl till en kycklingburgare med pommes.

Längst till vänster och sedan i följdordning: Codorníu Selección Raventós. De Saint Fall Premier Cru extra Brut Blanc de Blancs. André Clouet Brut Millesime 2007. Moët & Chandon Brut 2004

Non-Vintage är en bladning mellan olika druvor och årgångar och proportionen varierar från producent till producent – detta är Champagnehusens ”husstil” som ska vara lika år efter år. Lagras minst 16 månader i flaska. Passar till rysk kaviar, gräddiga rätter, fisk och skaldjur. Ett utmärkt val av mat är Sushi eller en Pasta Carbonara.

Årgångsbetecknad Champagne är gjort på druvor från ett enda skörd och lagras i minst 3 år på flaska – de bättre lagras upp mot 7år. Vinerna har rikare och mer komplexa smaker. Rekommenderas att avnjutas ensamt eller till en vällagrad hårdost. Annars passar dessa viner, efter rätt lagringstid, till komplexare rätter som exempelvis gam och svamprisotto.

Pink Champagne är oftast gjort genom att man blandar vitt med rött vin till en så kallad rosé d´assemblage. Vinet står utanför det vanliga schemat och passar till grillat, kyckling och fisk Exempelvis en lax och getost-sallad.

Champagnen passar till dessa grundsmaker

  • Syrligt. Exempelvis jordgubbar, citroncheesecake, fårostar och ostron med vinägrett.
  • Sälta. Exempelvis nötter, pommes, rom, hårdaostar och getostar.
  • Beska. Exempelvis olika typer av sallader.

..och till dessa egenskaper.

  • Starkhet. Scampi piri piri, Chili, svamp sallad och asiatisk mat
  • Gräddigt. Exempelvis feta ostar som Brillat Savarin, feta pastarätter eller risotto.
  • Lätt kött. Fisk, skaldjur, kanin upp till kyckling eller gam för vissa vintage samt Blanc de Noir Champagner.

 

Tyckte du denna artikel var hjälpsam? Har du några frågor? Lämna då en kommentar här nedanför.