Italienska ostar – 7 ostar från Italien

italienska ostar

Nu har semestern tagit slut och arbetet börjar återgå till det normala. De sista soltimmarna av sommaren börjar närma sig och det gäller att ta vara på sommaren! Ta en filt, några goda italienska ostar, lite bröd, olivolja och självklart en flaska rött vin, och gå ner till parken. Njut av de sista soltimmarna och filosofera om livet i god vänners lag. Passa på medans solen är framme!

Missa inte: Lär dig mer om ost och vin på vår ost och vinprovning

Sju Italienska ostar – italiensk hårdost och grönmögelost

På Italienska heter ost Formaggio och kommer av latinets formaticum som betyder ”tillverkad i form”. Italiensk ost tillverkas oftast i form, ett vanligt exempel är den italienska hårdosten Parmigiano Reggiano vars ostmassa läggs i formar och får sedan lagras med högt tryck under en lång period. De finaste versionerna lagras upp mot fyra år och heter då Parmigiano Reggiano Stravecchione, för att få tag på dessa dyrgripar måste man gå till en osthandlare. Osten Pecorino har en liknande osttillverkning och är namnet på en familj av hårda italienska ostar gjord av fårmjölk. Ordet härstammar från Pecora vilket betyder just ”får”. Den mest kända sorten av Pecorino är Pecorino Romano som säljs flitigt i matafärerna. Det är en olagrad, enkelt version som inte går att jämföra med det mer kvalitativa Pecorino ostarna så som Pecorino Stagionato och Pecorino Smerlado.

Pecorino Delizia al Peperoncino
Pecorino, en erkänd italiensk fårost från Sardinien. En något mjuk hårdost med en lenhet som förnimmer om en lång ystning. Hög syra, något smakrikare med toner av smörblommor, hasselnötter och just denna har lite röd chili vilket skänker lite hetta. Passar fint med ett friskt glas riesling med hög syra, såldes en fräsch ung Kabinett.

Montasio DOP
Montasio är kanske en av de kändaste ostarna från området Friuli i nordöstra Italien. Osten är gjort på komjölk och anses vara en semi-hård italiensk ost. Den har en fast, något smulig konsistent med bra tuggmotstånd och en neutral flora, gräddig och nötig. Passar till lätta röda viner, exempelvis Valpolicella från området Veneto.

Cividale
Cividale är en rätt så mjuk italiensk hårdost som smälter lätt i munnen. Till skillnad från de hårdare pressostarna så som Parmigiano Reggiano, så har denna semi-hårda ost inte pressats med vikt; utan man låter gravitationen lätt pressa osten under en längre tid. Här finner vi en tydlig syra med en fin smak av nötter och blommor och en lantlig lång eftersmak. Passar perfekt till ett glas Sauvignon Blanc, Soave eller en lättare Pinot Noir från Bourgogne.

Soliga Mezzano
Här har vi en riktig italiensk hårdost med fast konsistens och djupa saltkristaller. Något lik Parmigiano Reggiano i konsistens, men med en högre syra och mer delikat smak med toner av blommor och nötter. Passar fint till ett glas ekad Chardonnay eller ett strävt rött vin gjort på druvan Nebbiolo, exempelvis Barolo vinet här nedan på bilden.

F.D.T Bastardo
Bastardo är också en italiensk hårdost med fast konsistens, dock något krämigare och smälter otroligt fint i gommen. Här känner vi en högre syra, mindre sälta och en nötig, mer bastant smak av hö. Passar utmärkt till ett glas Aglianico.

Gorgonzola Lucifero Peperonicino
Gorgonzola, Italiens erkända grönmögelost som har fått namnet från en stad utanför Milano med samma namn. Denna Italiensk ost har en anrik historia som härstammar från medeltiden då en möglig ost, som lagrades vanligtvis under sex månader, tillverkades i staden Gorgonzola. En något gräddig och krämig grönmögelost med en mild mögel smak av karamelliserade mandlar, hö och grädde. Dock blir osten förhöjd i smaken av en tydlig sälta och chili som hettar. Passar utmärkt till mörk öl så som en mustig porter, en mogen Spätlese eller ett desertvin så som Recioto.

Gorgonzola Dolce
Gorgonzola Dolce är en lätt lagrad blåmögelost skapad för den brittiska marknaden och innehar 50% mer fett än en vanlig gorgonzola. Konsistensen är just fet, otroligt krämig och smälter genast då osten landar i munnen. Lätt och mild smak av grädde och karamell. Till en gorgonzola brukar det vanligtvis rekommenderas ett sött vin men till en ost som är så här fet kan de upplevas som platt. Därför rekommenderas det istället ett mousserade vin som båda friskar upp samt sköljer av det feta. Ta dock inte en allt för smakrik vin till denna stackars ost, utan välj istället en smakrik Blanc de Noir gjort på endast ”svarta” vindruvor.

Tyckte du om artikeln? Del den då gärna med någon du tycker om.

ost och barolo ett italiensk vin