Aftonens ölfavoriter utsedda: Duvel & Westmalle Dubbel

Efter en mycket varm, solig och torr sommar var det till sist äntligen dags att vätska upp oss med ett urval av högkvalitativa öler från Europa och USA. Det var en entusiastisk skara deltagare som samlades utanför Elite Grand Hotell i Gävle i lördags, med smaklökar redo för nya upplevelser.

På borden stod tilltugg redo, och ölen var väl kyld inför kvällen. Vi började aftonen med en prisbelönt svensk öl, men det var ändå två belgier, den Belgiska djävulen Duvel och Westmalle Dubbel som blev segrande favoriter denna kväll.

En prisbelönt svensk öl startar kvällens provning

Jämtlands Bärnsten är ett opastöriserat öl som bryggmästare Mats Nyström tagit fram. Det är ett öl som har vunnit många priser på både Stockholm Beer och Whisky Festival. Det är en förebild för mikrobryggerier.

De satsar på maltiheten i ölet men är noga med balansen malt och humle. Prova det gärna till sillen på smörgåsbordet eller varför inte till en gubbröra på kavring.

Ett urval av Europas ölsorter

Weihenstephan Hefe Weisse är ett tyskt veteöl från en av väldens äldsta aktiva klosterbryggerier. 1803 tog staten över detta bryggeri. Det är ett av Bayerns mest kända veteöl och det är ofiltrerat vilket gör det fräscht.

När du ska hälla upp ölen i ett glas, luta glaset mot flaskan för att behålla smak och kolsyran och mot slutet rätar du upp glaset stående så att du får en härlig skumkrona.

Prova det gärna till en köttig korv, surdeg eller varför inte till en lätt grillad kyckling som du marinerat i friska smaker som citrus, honung och kryddnejlika.

Vedett Extra White är ett ljust belgiskt öl med både vete, korn och malt. Ölet tappas ofiltrerat för att behålla smakerna. Det lagras sedan i flaskor och kegg flera veckor innan det säljs för att utveckla smaken ytterligare. Det är en metod som öl från Duval Moortgatt är välkända för.

Detta öl passar utmärkt till fisk och skaldjur eller en härlig bouillabaisse.

Vi besöker USA och deras 90-tals bryggerier

Stone White Ghost är ett öl från San Diego, USA. Bryggeriet startade som ett mikrobryggeri av två musiker 1996. Det är idag ett av de tio största oberoende hantverksbryggerierna i USA.

Musikerna hade från början ingen kunskap om hur man skapar öl men de visste hur ett riktigt öl skulle smaka. De brygger öl med en mycket speciell smak, antingen tycker man om det eller inte.

Det är ett överjäst öl med en djärv smak och med humle i centrum. Det är egentligen en sällskapsdryck men vill man ha något att äta till så är plockmat att föredra.

Lagunitas DayTime är en Ale från Kalifornien. Bryggeriet startades 1993 som en tidig generation av mikrobryggeri. Ale är en lite besk och lättsamt överjäst (IPA). Det framställs med extra mycket humle och har stor mjuk humlesmak med toner av grapefrukt och tallbarr med elegant rostade malttoner.

Det är en dryck som passar till fredagsmysets tacos eller varför inte med mexikansk eller asiatisk mat.

Kvällens två favoriter: Duvel & Westmalle Dubbel

Duvel var en av kvällens favoriter. Det är ett flamländskt guldskimrande Ale öl som är lite överjäst. Det är ett av Belgiens mest berömda öl och även ett riktmärke för belgisk blond ale.

Duvel jäses tre gånger. Först jäser man det i stora tankar innan man tappar över det i flaskor och tillsätter mer jäst och socker. Det lagras på fabrik minst 6 veckor innan det släpps till försäljning.

Duvel är ett öl som fortsätter att utvecklas i flaskan och kan därför lagras i flera år. Det passar som aperitif och till sallader med exempelvis krabba och räkor.

Ytterligare en av kvällens stora favoriter var Westmalle Dubbel. Det är ett trappistbryggt öl från ett klostr i Westmalle, Antwerpen. Kännetecknande för trappistöl brukar vara den höga alkoholhalten, dock är detta öl lite svagare.

Det är ett mörkt rödbrunt urtypiskt trappistöl som efterjäser i flaskan. Smaken är extremt välbalanserad med lång och torr eftersmak, lite sötma och en härlig smak av humle.

Prova detta öl med torkade äpplen som kryddats med kanel eller milda ostar, renfilé eller varför inte höstens nyskördade rotgrönsaker.

Tack för denna kväll!

Till kvällens öl hade vi ett urval av lättsaltade kex, fullkornskex med oliver och saltsmak samt även torkade äppelringar. Vi pratade en del om tillverkningen av de olika ölsorterna och vad de smakade och passade till. Kvällens favoriter blev tydligt utsedda, och Westmalel Dubbel och Duvel gick segrande ifrån kvällen.

Tack till alla er som kom till den första provningen efter sommarens semester och värme. Det blev en mycket trevlig kväll med många skratt och intressanta samtalsämnen.

Vi ser fram emot många lika roliga provningar under hösten och vintern, så glöm inte spana in de kommande provningarna på vår hemsida!