Amaroneprovning med fokus på Italiens Venetoviner

På restaurang Frenchi i centrala Uppsala höll vi i lördags en Amaroneprovning med tema på det välkända området Veneto i norra Italien. Framförallt fokuserade vi på det välkända Valpolicella. Vi skulle under kvällen prova sex olika viner som visar på den variation som finns på vinerna som görs i Veneto. Till vinerna hade vi passande goda italienska tillbehör.

Kvällen inleds med vitt och rött

Kvällens första vin var ett vitt från Soave strax utanför Verona. Tommasi Le Volpare Soave 2017 är ett frisk och ungdomligt vitt vin gjort på druvan garganegra. Doft och smak är frisk och fruktig med inslag av melon, persika och apelsin. I den friska eftersmaken hittar vi en trevlig mineralitet. Passar bra till både fisk och skaldjur. Tillsammans med de salta oliverna blev vinet ännu godare.

Vårt första röda vin för kvällen var Graticcio Appasionato som är ett kryddigt vin. Med stora inslag av frukt som körsbär, jordgubbar, russin, choklad och vanilj. Det är medelfylligt med en lätt strävhet och en bra syra. Men namnet Appsionato uttrycker Tommasis passion för torkade druvor.

Perfekt till vilt på nyår!: Det här vinet passar bra med smakrika rätter av vitt kött. Prova gärna till en rådjursstek med söta tillbehör av rödvinsgelé och rotfruktspuré. Går även väldigt bra ihop med salta och lätt kryddig Milanosalami.

Valpolicella Superiore

Det här smakrika röda vinet har med märkning Valpolicella Superiore en mörkröd färg. Palanca Ripasso 2015 har en doft och smak som är kryddig med inslag av fat, körsbär, kaffe, russin och bland annat choklad. Vinet är medelfylligt med en balanserad strävhet och friskhet.

Druvorna är en blandning av de traditionella för området, corvina är huvuddruvan och så blandas den med rondinella och corvinone. Palanca Ripasso genomgår en andra jäsning tillsammans med pressresterna av de mer än 100 dagar torkade druvorna som används för att framställa Tommasi Amarone.

Matvänligt vin:Som passar bra till smakrika kötträtter av vilt, lamm, och nötkött. Gärna med lite söta tillbehör som gelé, fikon eller sylt. Mycket bra tillsammans med den mogna och smakrika tryffeltaleggio-osten.

En kronjuvel bland Amaroneviner

Nu steg vi upp en nivå och började prova kronorna i juvelerna Amarone. Amarone Classico 2013 är mörkröd och intensiv i färgen. Doft och smak är kryddig med en liten sötma, torkade körsbär, fat, russin, nötter, choklad, kaffe och vanilj. Det är ett väldigt fylligt vin med bra strävhet och syra.

Druvorna till det här vinet: corvina, rondinella, corvione och oseleta torkas under kontrollerade förhållanden i fem månader innan pressning och jäsning sker. Reglerna för Amarone kräver endast 100 dagars torkning men Tommasi torkar druvorna längre. Det ger en högre koncentration och bättre kvalitet.

Här provade vi både till parmessanost och sötlakrits och vinet blev väldigt gott tillsammans med båda. Överraskande för många deltagare att sötlakritsen blev så god tillsammans med vinet.

Ett bastant och smakrikt vin! Det här är ett fint matvin som passar till riktigt kraftiga och smakrika kötträtter eller till lagrade ostar. Passar perfekt till grottlagrad Parmigiano Reggiano Stravecchio eller till en härlig italiensk köttgryta.

En raritet för 699kr med endast 8000 exemplar

Vårt andra amaronevin var en riserva från 2008, Ca’florian Amarone Riserva 2008. Här fick vi uppleva hur väl amaronevinerna utvecklas med lagring. Doft och smak är komplexa och eleganta. Mörka frukter, bär, plommon, balsamico och kryddor. I avslutet hittar vi fina toner av mörk choklad.

Det är ett fylligt vin med bra strävhet och syra. Matmässigt går det här vinet bra till olika bräserade kötträtter och mustiga grytor samt lagrade hårdostar. Endast 8000 flaskor gjordes av detta vin. Även denna Amarone provade vi mot sötlakrits och parmesan.

Perfekt till Amaronerisotto! Prova vinet till en Amaronerisotto med lammstek och riven parmesanost. Super gott!

Vi avslutar med en söt Valpolicella

Vi avslutade kvällen med att prova det härliga vinet Fiorato Recioto della Valpolicella. Det är ett sött vin gjort på torkade druvor. Här stannar man jäsningen vid 13% alkohol och får på så sätt en bibehållen restsötma. Vinet har fått vila tolv månader på tonneaufat. Doft och smak är komplex med inslag av fat, mörka röda bär, nötter, choklad, äpplen och fikon.

Ett fylligt söt vin med bra syra som passar bra ihop med smakrika hårdostar, chokladefterrätter och grönmögelost. Gick väldigt bra ihop med den krämiga chockladtryffeln som vi provade.

En mycket trevlig och rolig kväll där Ca’florian Amarone Riserva 2008 blev många deltagares favorit. I jämförelse med Amarone Classico 2013 visade det här vinet verkligen på hur Amarone utvecklas med lagring. Gott redan nu men ännu bättre med lagring.

Tack för denna kväll!

Tack till alla er som kom till kvällens provning. Det blev en mycket trevlig kväll med många skratt och intressanta samtalsämnen. Många frågor blev ställda och det skapade ett härlig stämning i trevligt sällskap med utsökta drycker.

Vi ser fram emot många lika roliga provningar under hösten och vintern, så glöm inte att spana in de kommande provningarna på vår hemsida. Följ oss på Facebook för att få våra senaste uppdateringar!