Att lagra Champagne

Uppdaterad: 04/02/2019

Det tar lång tid att lära sig bedöma om ett vin har låg eller hög kvalitet. Det är det som är grundpelaren för att avgöra om vinet är lagringsdugligt eller inte. Anledningen till att det tar lång tid är att du först måste bygga upp den nödvändiga kunskapen och erfarenheten för att kunna förstå och analysera drycken.

Lär dig om vinets uppbyggnad

Först måste man lära sig om vinets uppbyggnad, våra egna grundsmaker och metodiken, det vill säga hur man provar ett vin. Sedan gäller det att pröva många viner och skaffa sig erfarenhet. Under tiden byggs en doft- och smakbank upp som hjälper till att jämföra olika viner och årgångar med varandra. På så sätt kan man bedöma om vinet sticker ut, har en hög alkohol eller syra, är komplext eller balanserat.

Denna kunskap hjälper till att avgöra om en viss årgång var bra eller inte, vilket påverkas av vädret. Dock kan vissa årgångar som tros bli dåliga eller bra ibland förvåna. Det ger även kunskap om vinet har lagringspotential eller inte.

Du behöver också en förståelse för hur olika vinegenskaper, smaker och dofter påverkas av mognad. Det kan du endast få genom att prova samma vin under olika mognadsstadium. Då ser man tydligt hur vinet utvecklas från ett år till ett annat och vad som krävs för att vissa vinstilar ska lyckas med sin mognad.

Välj en av dina favoritproducenter och köp en bra årgång så kan du lagra Champagnen i minst tretton år!

Läs mer: Champagne och dess ursprung

Knep för att bedömma Champagne

Man kan jämföra olika professionella vinkritikers bedömningar för olika årgångar! Somliga har informationen gratis på sin hemsida, som Robert Parker & Wine Enthusiast. Andra, som Richard Juhlin och Michael Edwards, har det skrivet i sina böcker.

Generella toppårgångar för Champagne är 1949, –64, –66, –76, –82, –88, –90, –96 och –02. Bra årgångar är även -89, –95, –98, –04 och –08. Denna typ av generella tips är dock inte helt vattentäta. Vinets kvalitet beror nämligen även på vilken producent man vill konsumera. Exempelvis gjorde Pol Roger sitt bästa vin någonsin år 1995.

Läs på om producenterna och smaka dig fram. Och våga fråga om tips!

Att lagra Champagne – hur gör man?

Ultravioletta strålar påverkar vinet och kan ge det en ”smak av ljus”, goût de lumière. Det låter märkligt, men det existerar. För mycket ljus kan också producera elaka lukter såsom ruttna ägg och gamla disktrasor. Därför är det bra att lagra Champagnen i ett mörkt rum med en konstant, sval temperatur.

Dock är det är inte så mycket den exakta temperaturen som är viktig, utan snarare stabiliteten på temperaturen. Någonstans mellan cirka 8-15 grader är bra. En hög luftfuktighet är att föredra. Inga vibrationer eller starka lukter.

Läs även: Hur du enkelt kombinerar Champagne med mat

 

 

Pommery lagringskällare

Champagne lagringLagra Champagne