Baladin Xyauyu Barrel Riserva Teo Musso 2011

När mörkret lägger sig så börjar ölmagen kurra och suget efter mer värmande och rikare öler blir allt starkare. Här senast öppnade vi en riktigt värmande öl som har fått mogna, så där lagom, sju år på flaskan. Birra Baladin Xyauyu Barrel Riserva Teo Musso 2011 (silver), en storartad barley wine med tydlig doft av dadlar, melass och karamelliserade mandlar. Vid första sippen känner man den starka alkoholhalten på 13.5% och en något bränd ton utav melass och kola, sedan den tydliga sirapsliknande konsistensen och sötman av torkade frukter så som fikon och russin. Välbalanserad trotts sina otroliga sötma. Delikata aromer som påminner om en Sherry Olorosso med mandel och hasselnöt, och ett underton av vanilj och söt bourbon. En magisk öl perfekt till anklever, dessert, choklad eller att smutta på framför en mysig brasa.

Baladin Xyauyu Barrel

Den ökända ölproducenten Teo Musso som driver Baladin producerar tre versioner av ölstilen Xyauyu Barrel som är utmärkta med guld, silver eller kopparetikett. Oro, Argento och Rame (guld, silver, koppar). Detta står inte på etiketten utan man får lista ut det själv. Det som skiljer dem åt är oxidationsnivån och såldes även intensitetsnivån av aromerna som skapas. Samtliga öler genomgår den spanska oxidationsprocessen Solera, känd inom vinframställning av Sherry. Det innebär att ölen sätts i kontakt med syre, vilket skapar en oxidationsprocess. Solera systemet bygger på att ung öl häls i högst upp och sipprar ner till de lägre nivåerna under mognaden. Klicka här för att lära dig mer om hur solera-systemet fungerar. Målet med xyauyu barrel var för Teo att skapa en perfekt nivå för oxidationsprocessen under lagringen som varade i 2,5 år på gamla romfat. Bryggeriet gick självklart aldrig ut med vilken öl som var mer eller mindre oxiderad, men utifrån olika parallelprovningar så är utsagan att koppar är den minst oxiderade och guld den mest oxiderade.

Baladin Xyauyu och andra stilar

Birra Baladin Xyauyu finns även i andra stilar. De mest intressant värt att ta en närmare sipp av är Baladin xyauyu Fumé och Baladin Xyauyu Kentucky. Baladin xyauyu Fumé är en öl som lagras i tolv månader på gamla Islay single malt whisky fat. Den finns i två versioner: Caol Ila & Laphroig Versionen, med andra ord gamla fat från två olika producenter. Vi har även Baladin Xyauyu Kentucky som börjar som en vanlig Baladin xyauyu barrel oro (guld) och får sedan lagras vidare i ekfat som genom kall infusionsteknik får tillsatt italiensk Kentucky tobak. Du kan läsa mer om dessa öler här.

Ratebeer:
4.12/5 – Baladin Barrel Riserva Teo Musso (plats nr sex bland världens bästa barlywines)
4,07/5 – Baladin Xyauyù Fumé
3,39 – Baladin Xyauyu Kentucky

 

 

Birra Baladin Barrel Xyauyu Riserva Teo Musso 2011 3

Birra Baladin Barrel Xyauyu Riserva Teo Musso 2011 2

Birra Baladin Barrel Xyauyu Riserva Teo Musso 2011