De bästa mousserande vinerna 2018

Vi provar de bästa mousserande vinerna 2018 och korar en vinnare

Mousserande viner är som alltid populära under sommaren när solen värmer på, då sitter det fint med en uppfriskande dryck som svalkar. I år är det dessutom många sommelier och kändisar som är tokiga i mousserande viner så som Cava och Champagne. Vi hoppas att denna guide om mousserande viner ger dig lite mer kunskap inför årets speciella tillfällen, middagsbjudningar och kommande skålar.

Vi har personligen valt ut de bästa mousserande vinerna för 2018 och samlat dem här nedan. Bland dessa viner hittar du även våra favorittips när det kommer till bästa Cava, Prosecco, Champagne och Crémant.

Läs även: Hur man parar ihop champagne med mat

Topp 10 bästa mousserande vinerna 2018

På denna lista har vi samlat det godaste i vinväg när det kommer till de bästa mousserade vintipsen. Samtliga viner finns att köpa inom en rimlig prisklass på Systembolaget.

De klarar allihopa av att stå självständigt som en aperitif, eller så kan de serveras med fisk- och skaldjursrätter.

1. André Clouet Grande Réserve

Högst upp på topplistan är vår favoritchampagne för år 2018. Det här är ett torrt men väldigt friskt vin med nyanserad och utvecklad smak av choklad, vinteräpplen, grapefrukt och även rostat bröd. Vinet är gjort helt och hållet på Pinot Noir från väldigt bra vingårdar i sydsluttning. Priset? Endast 295:- Med andra ord, en väldigt prisvärd Champagne som ger mycket för pengarna.

Champagnen passar mycket fint till både grillad kyckling, fisk och skaldjur, men även som aperitif.

2. Anna de Codorníu Organic Brut

En fruktig Cava från Spanien som har en mycket fin fruktig smak där du hittar doft och smak av persika, päron, lime och kex. Anna de Cordníu Organic Brut är en medelfylligt Cava med hög fruktsyra som är gjort på 90% Chardonnay och 10% Parellada. Pris: 109:-

Serveras bäst till fisk- och skaldjursrätter, men kan också serveras som en aperitif.

3. Castelforte Prosecco Extra Dry

Vår utnämning till bästa Prosecco år 2018 går till Castelforte Prosecco Extra Dry. Detta är en torr prosecco med hög fruktsyra. Gjort på druvan Glera har detta vin en ung smak av päron, honungsmelon och citrus. Pris: 99:-

Detta är en mycket fin sällskapsdryck som går fint ihop med lättare rätter med fisk eller skaldjur.

4. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut

Fjärde platsen knep denna Crémant från Bourgogne i Frankrike. Detta är ett torrt vin med hög fruktsyra. Gjort huvudsakligen på Point Noir, med inslag av Chardonnay, Aligoté och Gamay. Denna Crémant har smak och doft som påminner om päron, gula äpplen och även grapefrukt. Pris: 129:- Finns även i magnum för endast 299:-

Detta vin går att servera lika bra som en aperitif som till fisk- och skaldjursrätter.

5. MIM Natura Brut Nature Reserva

Här hittar vi MIM Natura, en nyanserad Cava från Spanien med hög fruktsyra. I detta vin hittar du en frisk smak av päron, citron, honungsmelon och mineraler. Pris: 109:-

Serveras gärna som en aperitif, eller till fisk- och skaldjursrätter.

Det bästa mousserande vinet 2018 upphällt i två glas

6. Bacio della Luna

Det italienska namnet betyder ”månkyss” och druvorna till detta mousserande vin plockas för hand. Varje druva har en unik doft då de växer på kullar med olika jordkomposition. Vinet har en vacker halmfärg och fruktig smak av persika, gröna äpplen, apelsinblommor och citrus. Pris: 99:-

Ett riktigt sällskapsvin som kan serveras även med asiatisk mat men gör sig extra väl tillsammans med förrätter som exempelvis bruschetta eller ost.

7. Lanson Rosé

Lanson är ett av de äldsta husen i Champagne, redan på 1800-talet började deras champagne exporteras utanför Frankrikes gränser. De blandar traditionellt sett Pinot Noir och Chardonnay druvor för att hitta en perfekt balans. Pris: 399:-

Deras viner blir bättre med tiden. Det här är verkligen en lyxig och fruktig champagne där du hittar inslag av smultron och blodapelsin. Det passar extra fint till lättare fiskrätter.

8. Ferrari Brut

Det här italienska vinet har en ljus färg och är gjort på Chardonnay druvan. Det här är ett vin som lyckas vara både torrt och fruktigt samtidigt. Med hög syra har den en frisk doft och smak av gula äpplen, grapefrukt och kex. Pris: 159:-

Passar mycket bra ihop med lätta fisk- eller skaldjursrätter. Fungerar också perfekt som en aperitif.

9. Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva

Här hittar vi en fantastisk Cava från Spanien. Den har en fin blandning av druvor och smakar av gula äpplen, apelsin, rostat bröd och nötter. Det här är ett medelfylligt vin med hög fruktsyra. Pris: 139:-

En fin Cava som gärna serveras till fisk eller skaldjur.

10. Beaumont des Crayères Grand Réserve Brut

Från Champagne i Frankrike hittar vi detta vin som är gjort på pinot meunier, chardonnay och pinot noir. Ett vitt vin med hög fruktsyra och en nyanserad smak av äpplen, rostat bröd, apelsin och nougat. Pris 219:-

Detta vin går förutom väl ihop med fisk- och skaldjur dessutom mycket väl ihop med ljust kött som exempelvis kyckling.

Champagne hälls upp i vinglas under en mysig afton

Trendigaste vinerna år 2018

Trendigast bland mousserade viner just nu är champagne och prosecco, detta syns även på trenden i media och bland kändisar. Isabella Löwengrip har exempelvis nyligen gått ut med att hon investerat i champagnen Guldgula.

Många sommelier är också helt inne i Cava i år, en av Sveriges ledande kvinnliga sommelier tipsar om sex mousserande viner som vidgar dina vyer.

Om du vill läsa mer om de trendigaste mousserande vinerna så har Rebecca Wiktor sammanfattat Systembolagets mest sålda mousserande viner.

Allt du behöver veta om mousserade vin

Mousserande viner är kolsyrade, antingen via tillsatt koldioxid eller via en andra naturlig jäsning i flaska eller på tank. De kändaste typerna av mousserande viner är Champgne, Cava och Prosecco. Men hur väl känner du till dessa viner? Och har du hört talas om Crémant eller Franciacorta?

Här får du en snabbguide med allt du behöver veta om de olika typerna av mousserande viner så att du kan imponera på dina gäster och kombinera mat och dryck på bästa sätt.

Champagne

Det kändaste mousserande vinet i världen kommer från Frankrike och heter Champagne, samma namn som området i nordöstra Frankrike som vinet kommer ifrån.

Det här vinet jäser en andra gång på flaska vilket leder till ett ökat tryck. Därmed krävs en väldigt tjock glasflaska så att inte flaskan exploderar.

Cava

Cava är det erkända mousserade vinet från Spanien som jäses, likt champagne, en andra gång på flaska. Inte många viner jäses enligt den traditionella metoden. Media uppmärksammar trenden, här berättar Expressen om Cavans växande popularitet i Sverige.

Prosecco

I Italien hittar vi Franciacorta som också jäses en andra gång på flaska men är tyvärr rätt okänt, dock inte på grund av sämre kvalitet. Franciacorta är en lyx få förunnat.

Italien är mer känt för det friska och fräscha mousserande vinet med ofta gröna toner, nämligen Prosecco. Vinet jäses en andra gång i rostfria stålfat enligt Charmat-Martinotti metoden. Vill du ha ännu fler vintips, så berättar Elle Mat & Vin om de mest populära Prosecco vinerna på Systembolaget.

Crémant

Frankrike har även ett mousserande vin av enklare kvalitet som heter Crémant. Vinet kan komma från en viss vinregionen i Frankrike. Detta kännetecknas utav det namn som vinet slutar på. Exempelvis vinet Crémant de Bourgogne kommer ifrån Bourgogne. Två andra bra områden att kika efter är Crémant d’Alsace och Crément de Limoux.

Missa inte: Historien om Champagnen

Vill du lära dig mer om mousserande viner?

Om denna artikel har fått dig nyfiken på hur du kan kombinera mousserande viner med mat och tilltugg så spana in Taystas dryckesprovningar.

Där blir du guidad av en sommelier och du får kunskap i grundläggande provningsmetodik och de bästa tipsen för vilket mousserande vin du ska servera dina gäster.

Köp nu: Champagneprovning