Bayersk veteöl, en djävul och en eller två getter

I lördags slöt en grupp på 32 personer upp på Elite Hotell i Gävle för att låta sig inspireras och kanske utmanas lite av några nya och obekanta öl. Klassiska stilförebilder varvades med yngre, moderna inslag och vi experimenterade med några olika ostar, charkuterier och andra tilltugg för att lyfta drycken ytterligare en nivå.

Bland annat kombinationen torr porter och mörk choklad kryddat med havssalt uppskattades av många. Vi fick även tillfälle att resonera om vad som ligger bakom den bayerska traditionen med oktoberfest, och vi hann också med en snabbkurs i ölbryggande.

Beska och spetsighet

Det första ölet för kvällen var en session-IPA från amerikanska Lagunitas Daytime. Vi provade detta tillsammans med en cheddar som lagrats i 12 månader. Här var tanken att sältan, syran och de aningen brända tonerna i den mogna cheddarn skulle gifta sig med humlebeskan i IPA:n. En inte så tokig öppning på provningen, som flera uppskattade.

Två sätt att närma sig en get

En chèvre, som fanns med på tilltuggsbrickan, fick två olika lekkamrater av ganska olika karaktär. Båda veteöl, men det ena en belgisk Wit, Vedett Extra White som får betraktas som ett ganska klassiskt veteöl i smaken. Det andra en Berliner Weisse, en Stone White Ghost som smakmässigt hör till de syrliga ölerna.

Chèvre är en fransk vitmögelost, tillverkad på getmjölk. Chèvre och Wit uppskattades av många, medan kombinationen med Berliner Weisse var en mer utmanande kombination. I kombinationen med wit blir chévren ganska len. Medan kombinationen med Berliner Weisse ger ett fränare och kanske mer utmanande smakintryck.

Här provade vi också att dricka weissen ”mit schüss”, det vill säga med några droppar likör eller oblandad saft i, för att ta udden av syrligheten. Öltypen Berliner Weisse lär ha kallats ”norra Europas champagne” av Napoleon, och är som seden bjuder bryggd i Berlin. Stone Brewing är faktiskt det första USA-baserade hantverksbryggeriet att etablera sig i Europa.

Bayersk veteöl från de som hållit på längst

Världens äldsta ännu aktiva bryggeri, Weihenstephan, vars bryggeriverksamhet kan spåras så långt tillbaka som 700-talet och klostret Weihenstephan i Bayern, fick bidra med en riktig stilförebild i fråga om tysk veteöl, weizenbier (eller weissbier – ”vitöl” – som stilen också kallas).

Ordet ”hefe” i namnet betyder jäst och berättar för oss att det är en ofiltrerad brygd vi ska få avnjuta, full av smaker och aromer som lätt går förlorade när man filtrerar och pastöriserar. Klassiskt veteöl passar utmärkt till chèvre, men för att utmana smaklökarna lite provade vi det med grekisk fetaost på fårmjölk.

Tanken var att syrligheten i osten skulle komplettera sötman i vår Weihenstephaner Hefe Weissbier. ”Överraskande gott”, tyckte någon. Ett välbryggt veteöl är mycket lätt att kombinera med mat. Det står sig väl tillsammans med kryddiga rätter med ljust kött, till exempel en Tse-Chuan kyckling.

Jämtländsk wienerlager

På etiketten står det ljus lager, men Jämtlands Bärnsten är ett mycket smakligt exempel på den mellanmörka wienerlagerstilen som passar utmärkt till grillad mat. Exempelvis till kyckling eller varför inte till det lite kryddigare mexikanska köket?

Detta var provningens enda lageröl. Här passade vi på att konstatera att skillnaden mellan ale och lager är att lagern jäser i lägre temperaturer, runt 10 grader, medan alen jäser i rumstemperatur.

Wienerlagern är en österrikisk utveckling av det tyska märzen-ölet som bryggdes i mars för att räcka hela sommaren tills det i oktober åter blev tillåtet att brygga.

Inget för mörkrädda

Londonbaserade bryggeriet Fuller’s eller ”The Griffin Brewery” som det också kallas, har en lång och välrenommerad historia. Ursprunget kan spåras till bryggeriet i Chiswick Mall i västra London åtminstone till 1600-talet.

Fuller’s London Porter är ett bra stilexempel på torr porter, som bjuder på aromer av kaffe och lakrits. Den här öltypen går utmärkt att kombinera med choklad. För att det ska bli riktigt lyckat ska man välja en inte alltför söt choklad med hög kakaohalt. På provningen hade vi en mörk choklad med havssalt som en möjlig kombination, vilket flera uppskattade.

En annan stilvariant på i grunden samma öltyp är stout, som precis som portern, bryggs i både torra och söta varianter. Från Gävlebryggeriet Geflebockens provade vi en söt imperial stout vid namn ”The Burned Bock”. Detta öl kan exempelvis avnjutas med rökta charkuterier eller till blue cheese.

Westmalle är ett av endast elva trappistlicenserade bryggerier i världen. Ölet bryggs i ett kloster i Antwerpen, Belgien. Klostret grundades så tidigt som 1794, detta gör det här till ett av de mest traditionsrika ölbryggerierna i sin genre.

En djävul från Belgien

Belgien är ett land med stolt öltradition och en förvisso ljusare, men också starkare golden ale. Också från Belgien fick detta följa trappistölet. Duvel från bryggeriet Duvel Moortgat är ett utmärkt stilexempel på golden ale!

Den karaktäristiska smaken i en belgisk golden ale, eller blond ale som den lite alkoholsvagare varianten kallas, kommer till stor del från jästen och sötman i en belgisk blond/golden ale. Detta i kombination med den relativt höga alkoholhalten gör att det gifter sig väl med en smakrik ost som till exempel Gruyère. Duvel som ska uttalas [dy:vel]), betyder ”djävul”.

Gammalt är gott!

Som en extra guldkant på provningen hade vi som final hämtat upp en lagrad Barley Wine från källaren. Sedan 2016 har det fått mogna på flaska. Vi fick uppleva en komplex och nyanserad, maltig smak med tydlig beska och liten sötma.

Bigfoot från amerikanska bryggeriet Sierra Nevada har inslag av torkad frukt, apelsinskal, nötter, rågbröd och örter. Det passar utmärkt till en lagrad hårdost, till exempel den 12 månaders cheddar som fanns med bland tilltuggen. Barley Wine är en alkoholstark öltyp som lämpar sig mycket väl för lagring. Ett par tre år kan den gott och väl få mogna på flaska.

Med denna avslutning får vi tacka för oss, åtminstone för denna gång. Glöm inte kika in på hemsidan för att ta reda på vilka provningar som äger rum efter jul och nyår.