Blåmusslor Recept: musslor i vin | Undvik vanligaste misstagen

Blåmusslor kokt i vitt vin serverade i en skål.

Många recept för kokta blåmusslor kan ibland vara missvisande eftersom de inte tar i åtanke riskerna och de allra vanligaste misstagen. I receptet här nedan märker vi ut de allra viktigaste stegen till en säker och god middag. Vi har tagit fram ett riktigt bra recept på musslor i vin som är både säkert och 100% gott! Så njut!

Den belgiska traditionella maträtten Moules Frites består endast av kokta musslor och pommes frites. Det är enkelt att laga och är fantastiskt gott till vitt vin men även öl, vi kommer till det lite senare. Till dina musslor passar franska vita viner bäst. Gillar du Riesling? Då ska du prova det här perfekta vinet för dina musslor. Det är ett friskt och fräscht vitt vin med smak av gröna äpplen, mineraler och örter.

Här är även ett riktigt bra recept på passande pommes frites till dina musslor.

Recept: Blåmusslor i vitt vin

Antal: 4 personer
Tillagning: 35 minuter
Svårighetsgrad: Enkel

Ingredienser

900 gram musslor
En flaska franskt vitt vin
1 kopp tärnad rökt skinka
1 hackad schalottenlök
2 msk olivolja
2 msk osaltat smör
1 msk mald vitlök
1 msk hackad persilja
2 kvistar färsk timjan
1 msk hackad dragon
1 msk hackad basilika
Juice från en citron
Salt och peppar

Instruktioner

  1. Välj ut kvalitativa musslor från en bra butik, kännetecknas oftast av att ha många kunder och hög ruljans. Vi letar efter så färska musslor som möjligt!
  2. Släng döda och trasiga musslor. Döda musslor luktar väldigt illa. Du kan bli väldigt magsjuk av att äta döda musslor, så var noggrann och väldigt selektiv. Tips! Välj ut de musslor som är stängda. Knacka öppna musslor lätt mot bordet, om den lever så stänger den sig. Det kan ta några sekunder så var inte för snabb. Vicka gärna stängda musslor. De kan inneha sand eller dyn i sig som kan förstöra hela måltiden.
  3. Gör rent musslorna och ”skägga” dem i rinnande kallt vatten genom att skrubba rent dem med en borste och ryck loss eventuella trådar.
  4. Värm olja med en matsked smör på medium värme. Lägg i skinkan när smöret har smält och tillaga i 4-5 minuter tills det är krispigt.
  5. Tillsätt vitlök, schalottenlök och timjan och tillaga på medium värme i cirka 2 minuter, eller tills det blivit mjukt. Lägg i musslorna och rör om så att de täcks av ingredienserna och vätskan. Tillaga i cirka 1 minut.
  6. Tillsätt vinet, sätt på ett lock och låt koka upp på medium eller hög värme. Minska värmen och låt sjuda i 8-10 minuter, tills alla musslor öppnas. Släng de som inte öppnas. Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar musslorna i omgångar så att värmen blir tillräckligt hög för att döda alla bakterier och virus.
  7. Tillsätt persilja, dragon, basilika, citron juice och den resterande matskeden smör. Tillsätt salt och peppar.
  8. Servera i en stor skål med en stor sked eller dela upp musslorna i fyra mindre skålar. Häll buljongen över musslorna och servera med pommes frites och aioli eller majonnäs.

Tips: Be om att få musslorna i butiken med is eller med kylpaket så att de håller hela vägen hem. Köp färska musslor och använd dem samma dag.

Kom det här receptet till din nytta? Sprid då kunskapen genom att dela inlägget med en vän.

Vin och öl till musslor

Du bör tänka lite extra på vilket vin du använder till mat. Godaste vinet att ha i maten och även dricka till Moules Frites är, så klart, franskt vitt vin. Välj ett utav tre viner beroende på din vinsmak: Riesling, Muscadet eller Sancerre.

Riesling från Alsace kännetecknas av en friskhet och mineralighet som är få förundrat. De brukar även vara något fylligare och fetare jämfört med de tyska riesling vinerna, vilket passar perfekt till pommes fristen. Här är ett trevligt Alsace riesling vin.

Muscadet kommer från Loiredalen i Frankrike och är gjort på druvan Melon. Vinet är ett lätt, torrt och fräscht vitt vin med smak av gröna frukter, örter och citrusfrukt. Här är ett riktigt bra vitt vin till musslor.

Sancerre kommer även från Loiredalen men är gjort på druvan Sauvignon blanc. Sancerre har även toner av gröna frukter och citrus, men brukar också ha tydlig toner av krusbär och mineraler. Sancerrevinerna kan även vara mycket torrare, aromatiska och något fylligare. Tips på ett något lyxigare Sancerre vin.

Till musslor passar inte bara vin, öl passar lika bra! Både i och till maten. Prova med en Witbier så som denna Vedett till dina musslor, en Belgisk ljus ale, exempelvis Duvel eller med en Trappistöl, förslagsvis Westmalle Dubbel. Vi rekommenderar även att du använder samma öl i maten som i glaset för bästa resultat!

Läs även: Vad är Lambic och spontanjäst öl?