Ca’ Florian Amarone Riserva utsedd till amaronefavorit

Så här kvällen före första advent var det uppdukat för en amaroneprovning i Örebro Saluhall. Till sorlet från saluhallens gäster på nedreplan skulle vi prova goda viner från Valpolicella. Tillsammans med dryckerna hade vi förberett goda och passande tillbehör. Mozzarella med soltorkade tomater, krostini med tapenade, fänkålssalami, tryffeltaleggio på en krostini, parmesanost, sötlakrits och en chokladtryffel stod tålmodigt och väntade.

Vi inleder kvällen med rött och vitt

Vi började kvällen med att prova ett vitt vin gjort på druvan garganegra. Le Volpare Soave Classico har en doft och smak som är ungdomligt frisk med inslag av melon, apelsin, persika och citrus. Det är ett lätt vin som drar åt det medelfylliga hållet.

Syran är hög och i eftersmaken hittar vi en del mineralitet. Le Volpare kommer från de uprungliga delarna av Soaveområdet. Ett tips är att servera vinet till risotto, fisk eller skaldjur samt ljusa ostar och oliver.

Vårt första röda vin som vi provade denna kväll var Graticcio Appassionato. Gratticcio är ett av namnen på de ställningar som används för att torka druvorna i Valpolicellaregionen. Vinet är kryddigt med inslag av fat, körsbär, choklad, russin och vanilj.

Det är ett medelfylligt vin med balanserad strävhet och en trevlig syra. Passar bra till smakrika rätter med kyckling eller kalkon och vilt. Gärna med något sött tillbehör som kan matcha sötman i vinet. Tillsammans med fänkålssalmin blev vinet rundare och sötman kom fram. I salamin blev smaken av fänkål mer framträdande, gott tyckte många deltagare.

Dags för dagens första amarone

Nästa vin är ett kryddigt vin med doft och smak av fat, mörka körsbär, kaffe, tobak, russin och choklad. Det är ett medelfylligt vin med bra strävhet och syra. Palanca Ripasso 2015 går bra till lagrade hårdostar och smakrika rätter av vilt, lamm eller nötkött. Fungerar även bra till charkuterier och gnocci. Passade bra ihop med tryffeltaleggion på krostinin, då det nästan blev en smak av lätt vitlök.

Nu var det dags för kvällens första amaronevin, Amarone Classico 2013. Mycket doft redan direkt i glaset. Vinet har en karaktär av kryddor och torkad frukt. I doft och smak hittar vi mer fat, torkade körsbär, nötter, vanilj, choklad och kryddor. Det är väldigt fylligt med hög strävhet och bra syra. Lång eftersmak i munnen.

Passar bra till kraftiga och smakrika kötträtter och lagrade hårdostar. Bra följeslagare till parmesan. Vi provade det här vinet både till parmesanosten och sötlakritsen. Bäst enligt många till parmesanosten.

Ca’ Florian Amarone Riserva – provningens höjdpunkt

Kvällens äldsta vin var Tommasi Ca’ Florian Amarone Riserva från 2008. Ett mycket komplext och elegant vin med en doft och smak som hade mörka frukter, plommon, körsbär och kryddor. Väldigt liten produktion, endast 8000 flaskor gjordes av vinet.

Det är ett fylligt vin med en mjukare strävhet och en härlig syra. Passar bra till olika brässerade kötträtter och mustiga grytor. Tillsammans med lakritsen förhöjdes det hela till en mycket bra kombination, enligt många deltagare. ”Jag som inte ens tycker om sötlakrits tyckte att det här var gott”, som en deltagare uttryckte sig. Gick även bra ihop med parmesanosten.

Vi avslutade kvällen med att prova det söta vinet Fiorato som är en Recioto della Valpolicella. Vinet är precis som amaronevinerna gjort på torkade druvor men med avstannad jäsning vid 13% alkohol. Fiorato är ett fylligt vin med bra syra och en hög sötma. Doft och smak är utvecklad med mörka röda bär, torkade äpplen, nötter och fikon. Passar bra till smakrika hårdostar, mögelostar och desserter. Gick mycket bra ihop med chokladpralinen!

Med det sista vinet uppsprucket och tomma glas på borden, var det dags att avrunda den första kvällen på julens månad. Jag hoppas att ni har haft en lika trevlig kväll som jag, och att vi ses igen, kanske efter nyår. Glöm inte att kika på kommande provningar inför nästa år!