Caprin, Altesse och Cambozola Noir – Härlig ost ikväll!

Den här lördagskvällen i Västerås var det uppdukat, upphällt och förberett för en stor och trevlig stund med goda ostar och god öl. Lite som en julklapp för oss kära eller en närstående såhär inför den stundande högtiden och julfirandet. Vi skulle under den här vinterkvällen prova sju olika öl tillsammans med fyra olika ostar, dinkelrågkex med havssalt och en päron- och fikonmarmelad på Best Western Esplanad.

Vit Caprin till Berliner Weisse och Hefe

Vår första öl var en Berliner Weisse från bryggeriet Stone White, ett microbryggeri grundat 1996 i San Diego USA. Just det här ölet är gjort i deras nya bryggeri i Berlin. Veteölet har genomgått en andra jäsning tillsammans med lactobaciller vilket ger ölet en syrlig och mer vinös karaktär.

Smak och doft i Stone White Ghost är citrussyrlig med inslag av bröd, örter och honung. Det är ett lätt öl till kroppen och beskan är låg. Passar bra till rätter med syrliga inslag som balanserar ölens friskhet.

Weihenstephaner Hefe Weissbier är ett traditionellt tyskt veteöl gjort av världens äldsta bryggeri. Medelfyllig öl med låg beska och en lätt söt touch. I doft och smak hittar vi banan, aprikos, jasmin och vetebröd. Mycket mogen banan i doften. Då beskan är låg och att det finns en viss sötma i ölet passar det ypperligt till kryddstarka rätter. Prova till kryddstark asiatisk mat, kryddstarka korvar eller kräftskivan.

Vit Caprin är en svensk lagrad getost med vitmögel på utsidan. Getmjölken ger ett syrligt inslag och den är även salt och krämig med nötter och svamp. Weihenstephaner Hefe Weissbier klarade av osten lite bättre då det är kraftigare än Stone White Ghost. Flera ansåg också att osten gjorde ölet godare då den mildrade friskheten i ölen.

Vi provade också ett veteöl till samma ost, detta från Belgien. Vid bryggning smaksätter man ölet med torkade apelsinskal och koriander. Det ger ölet extra smak. Vedett Extra White är medelfyllig med balanserad beska. I smak och doft hittar vi kryddor, bröd, honung, aprikos, apelsin och bland annat koriander. Passar bra till fisk och skaldjur, prova till fish n’ chips eller en fiskgryta med koriander. Tillsammans med osten kom kryddorna fram på ett nytt sätt.

Vesterhavs Ekologiska till Sessions IPA och Märzen

Sedan var det dags att gå vidare till en dansk ost och nya kombinationer. Lagunitas DayTime IPA är en sessions ipa. Det innebär ett öl med lite lägre alkoholhalt än den traditionella ipa:n. Smak och doft är fruktig, här hittar vi fläder, blommor, citrus, tropiska toner och grapefrukt. Det är ett medelfylligt öl men en bra fruktbeska. Passar bra till smakrika rätter. Prova till tacomiddagen en fredag eller helg!

Det svenska ölet Jämtlands Bärnsten i stilen wiener/märzen provade vi härnäst. Det är ett bärnstensfärgat öl som är medelfylligt med en påtaglig beska. Smak och doft är maltig och knäckig med doft av smörkola, besk, och lätt fruktig.

Den påtagliga beskan i ölet gör att det passar väldigt bra till de traditionella husmanskostsrätterna i Sverige. Prova till en pytt i panna eller isterband med potatis. Går också väldigt bra till julbordets många rätter. Vesterhavs Ekologiska är en dansk ost lagrad i 26 veckor. Det har gett osten en salt karaktär och fast konsistens. Jämtlands bärnsten passade bäst till osten ansåg de flesta då ölet har en lite högre beska än Daytime.

Altesse passar fint till denna golden ale

Från Belgien kom denna golden ale som genomgått en andra jäsning i flaskan. Duvel är ett fylligt öl med bra beska och en lätt touch av sötma. Efter att ölet genomgått en andra jäsning får det vila och mogna ytterligare sex veckor innan försäljning kan ske.

I smak och doft hittar vi honung, citron, bröd och bland annat halm. Passar bra till mycket olika maträtter, prova till grillad tonfisk till exempel. Altesse är en kittost från Alsace i Frankrike. Den är inte så kraftig i smaken som vissa kittostar kan vara utan är mer rund med en mjuk och smidig konsistens. Duvel gjorde underverk med den här osten, ölet tog verkligen fram ostens smaker och det blev mycket bra!

Cambozola Noir med en dubbel avslutar kvällen

Vi avslutade kvällen med att prova Westmalle dubbel, som är ett trappistöl från klostret Westmalle utanför Antwerpen. Ölet är fylligt, med både en härlig beska och sötma. Det har också en lång eftersmak. I smak och doft hittade vi bland annat torkade fikon, choklad, nötter, muscovadosocker och fruktkaka.

Prova gärna till en rätt med vilt kött och söta tillbehör. Cambozola Noir är en tysk ost som är en hybrid mellan vitmögelost och gorgonzol. Den är krämig, salt och har härlig mögelsmak. Tillsammans med Westmalle dubbel och lite marmelad blev det här väldigt gott.

Med den här sista kombinationen hade också kvällen nått sitt slut. Det var mycket skratt och leenden som ekade kvar i rummet när deltagarna sakta rörde dig hemåt i vinterkylan. En mycket trevlig kväll med entusiastiska själar, god jul och vi hoppas på ett återseende på en av Taystas nya provningar år 2019!