Champagne med mat

Champagne med mat kan ibland ses som något svårkombinerat. Många ser just Champagne som endast något man dricker vid firande och konsultation. Men ack så fel de har, Champagne är ett otroligt matvänligt vin. Och de olika variationerna av Champagne bjuder på olika dimensioner och matvänliga kombinationer. Ibland kan det vara svart att para ihop Champagne med mat, men nu ska vi göra det super enkelt. Följ med!

Blanc de Blanc är endast gjord på den vita druvan Chardonnay och är lättare i både viskositeten och aromerna. Oftast fruktbaserad med en tydlig syra. Passar utmärkt som aperitif och går i allmänhet bra med lättare mat, såsom ostron, sallader och om vinet är halvtorrt så passar det utmärkt till asiatisk och stark mat. Även heta och peppriga rätter sällskapas gärna av ett glas Blanc de Blanc.

Blanc de Noir är enbart gjord på de röda druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier. Dessa Champagner är ofta bastanta och maskulina med en djupare färg och karaktär jämfört med Blanc de Blanc. Paras vanligtvis fantastiskt med fyllig och likaså mer bastantare rätter. Friterat, grillat och vilt harmonierar väl med denna Champagne. Svamp, tryffel och starka ostar dansar rentav vals med Blanc de Noir. Passar som handen i handsken till grillad ren och potatismos på planka.

Non-Vintage är en blandning mellan olika druvor och årgångar och proportionen varierar från producent till producent – detta är Champagnehusens ”husstil” som ska vara lika år efter år. Lagras minst 16 månader på flaska. Passar till rysk kaviar, ostron, fisk och skaldjur, men även till krämiga rätter såsom vitmögelost, ostpaj eller gratänger. Passar perfekt till stekta pilgrimsmusslor. En kombination gjord i himlen är ett glas Cuvée Champagne till soyamarinerad pekinganka och krämig risotto. Det är en maträtt som får smaklökarna att dansa till denna ädla dryck.

Årgångsbetecknad Champagne är gjord på druvor från en enda skörd och lagras i minst 3 år på flaska – de bättre lagras upp mot 7 år. Vinerna har rikare och mer komplexa smaker. Rekommenderas att avnjutas ensamt eller till vällagrad hårdost. Dessa viner passar utmärkt, efter rätt lagringstid, till komplexare rätter som exempelvis anka och anklever. Lanson Extra Age Brut är just ett sådant vin. Prova Champagnen till lättstekt anka med endast lite salt och peppar. Servera med tryffelsmör, svamp och blomkålspuré. Smaskigt!

Rosé Champagne är oftast gjord genom att man blandar vitt och rött vin till en så kallad Rosé d´assemblage. Vinet står utanför det vanliga schemat och passar till grillad kyckling, hummer och fisk såsom exempelvis en grillad lax- och getostsallad. Passar även perfekt för att lyxa till tacokvällen! En het och smakrik tacos med guacamole tillsammans med bubblig rosé skapar verkligen en salig blandning av smaker, en smakupplevelse delux!

 

Champagnerna passar till dessa grundsmaker i maten:

  • Syra. Finner vi i hallon, citroncheesecake, getostar och ostron med vinägrett.
  • Sälta. Rom, hårdost, fårost och saltade produkter såsom nötter och inlagd gurka.
  • Beska. Detta finner vi i det mesta som är grönt såsom olika typer av sallader och örter samt grön paprika, limeskal och hårt grillad mat.

 

..och till dessa egenskaper:

  • Starkhet. Scampi Piri Piri, chili marinerad svamp sallad och asiatisk mat.
  • Gräddigt. Exempelvis feta ostar som Brillat Savarin, feta pastarätter och risotto.
  • Lätt kött. Fisk, skaldjur, kyckling upp till anka för vissa vintage champagne samt blanc de noir champagner.

 

Lär dig mer om Champagne och dess olika stilar på våra Champagneprovningar

 

 

Champagneprovning Taysta

Champagne med mat