Champagne med mat

Blanc de Blanc är endast gjord på den vita druvan Chardonnay och är lättare i både  viskositeten och aromerna. Oftast fruktbaserad med en tydlig syra. Passar utmärkt som aperitif och går i allmänhet bra med lättare mat, såsom ostron, sallader och, om vinet är halvtorrt, asiatisk och stark mat. Även starka, heta och peppriga rätter sällskapas gärna av Blanc de Blanc.

Blanc de Noir är enbart gjord på de röda druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier. Dessa Champagner är ofta bastanta och maskulina med en djupare färg och karaktär jämfört med Blanc de Blanc. Paras vanligtvis fantastiskt med fyllig och likaså mer bastantare rätter. Friterat, grillat och vilt harmonierar väl med denna Champagne, och svamp, tryffel och starka ostar dansar rentav vals med Blanc de Noir. Passar till grillad ren och potatismos på planka.

Non-Vintage är en blandning mellan olika druvor och årgångar och proportionen varierar från
producent till producent – detta är Champagnehusens ”husstil” som ska vara lika år efter år. Lagras minst 16 månader på flaska. Passar till rysk kaviar, fisk och skaldjur, men även till krämiga rätter såsom vitmögelost, ostpaj eller gratänger. Passar perfekt till stekta pilgrimsmusslor. Soyamarinerad Pekinganka till krämig risotto är även de kombinationer som får smaklökerna att dansa till denna ädla dryck.

Årgångsbetecknad Champagne är gjord på druvor från en enda skörd och lagras i minst 3 år på flaska – de bättre lagras upp mot 7 år. Vinerna har rikare och mer komplexa smaker. Rekommenderas att avnjutas ensamt eller till en vällagrad hårdost. Annars passar dessa viner, efter rätt lagringstid, till komplexare rätter som exempelvis gam och anklever.

Pink Champagne är oftast gjord genom att man blandar vitt och rött vin till en så kallad Rosé d´assemblage. Vinet står utanför det vanliga schemat och passar till grillat, kyckling och fisk såsom exempelvis en grillad lax- och getostsallad.

 

Champagnerna passar till dessa grundsmaker i maten:

  • Syra. Finner vi i hallon, citroncheesecake, getostar och ostron med vinägrett.
  • Sälta. Rom, hårdost, fårost och saltade produkter såsom nötter och inlagd gurka.
  • Beska. Detta finner vi i det mesta som är grönt såsom olika typer av sallader och örter samt grön paprika, limeskal och hårt grillad mat.

 

..och till dessa egenskaper:

  • Starkhet.  Scampi Piri Piri, chili marinerad svamp sallad och asiatisk mat.
  • Gräddigt. Exempelvis feta ostar som Brillat Savarin, feta pastarätter och risotto.
  • Lätt kött. Fisk, skaldjur, kanin upp till kyckling eller gam för vissa vintage samt Blanc de Noir Champagner.

 

Lär dig mer om Champagne och dess olika stilar på våra Champagneprovningar

 

 

Champagneprovning Taysta

ost och champagne