Champagneprovning med de finaste dryckerna

En dag som denna, då solen skiner och det är varmt och härligt ute, vad kan passa bättre än en champagneprovning? På bordet stod en rad med champagner och väntade, allt från rosé till Prosecco och multi-vintage champagne i hög kvalitet.

På Citystay hotell i Uppsala var det uppdukat och upphällt i glasen för ett trevligt event. Vi skulle prova fem olika viner tillsammans med passande tillbehör. Som tillbehör hade vi bland annat vitlöksoliver, mogen galiamellon, sötlakrits, rökt skinka, fänkålssalami med lite hetta, lagrad hårdost och salta chips.

Förutom att prova viner under denna kväll så pratade vi även om just champagne och dess tillverkning, de olika stilarna och mycket mer.

Årgångsprosecco som skördats för hand

Vi började kvällen med att prova en årgångsprosecco där druvorna vuxit på branta kullar och skördats för hand. Bacio della Luna Prosecco Superiore har en fruktig doft och smak av gula päron, örter, citrus, melon och äpplen.

Prosecco tillverkas enligt Cuve Close metoden och ingen andra jäsning sker på flaskan. Det här fruktiga vinet passar bra som sällskapsdryck, till söt och mogen frukt, som aperitif eller till mild asiatisk mat.

Torr och frisk Champagne med fruktiga inslag

Efter Bacio della Luna var det dags att prova champagne under resten av kvällen. Lanson Black Label Brut är gjord på de tre klassiska druvorna, nämligen Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay.

Den har legat hela 36 månader på jästen. Champagnen är mycket torr och frisk med fruktiga inslag som röda äpplen, kex och grapefrukt. Den har en lång eftersmak och passade mycket bra till den lagrade osten.

Ungdomlig rosé champagne med lång eftersmak

Nu var det dags att prova rosé champagne och vi började med Lansons Rosé Label. Den är fruktig och ungdomlig med smak av smultron, citrus, jordgubbar och grapefrukt. En bra fyllighet och en trevlig mousse. Dessutom mycket frisk och ligger kvar länge i munnen.

Somrig rosé champagne med smak av bär

Näst på tur för att provas var ytterligare en rosé champagne, det hör verkligen sommaren till. Canard Duchene Charles VII Smooth Rose är fruktigt och medelfylligt. Här hittar du toner av hallon, smultron, röda bär, vanilj, örter och äpplen.

Vinet har en restsötma och på etiketten benämns den som Sec. Sötman gör också att vinet går bra ihop med andra tillbehör. Det är perfekt till både sötlakrits och den kryddiga fänkålssalamin.

Victor Canard som grundade huset tillsammans med sin fru Leonie Duchene var ekfatstillverkare medans hon var vinmakerska, en verkligt bra kombination.

Vi avslutar kvällen med en multi-vintage champagne

Vi avslutade kvällen med en multi-vintage champagnen, Lanson Extra Age. Druvorna kommer från flera olika årgångar, nämligen 2004, 2005, och 2006. Därefter har vinet fått ligga sex år på jästen.

Det är fylligt med en uttalad syra och en bra mousse. Doft och smak är utvecklad med toner av citrus, mineral, lättrostad brioche, gröna äpplen, kex och apelsin. Det går mycket bra att dricka den som den är, den passar även väldigt bra ihop med mat.

Vi rekommenderar exempelvis ankbröst med rostade grönsaker och en sås. Under kvällen gick denna champagne bra ihop med de mesta tillbehören, framförallt sötlakritsen och den lagrade osten.

På återseende!

Förutom att prova champagne och prata om tillverkning, egenskaper och sådant pratade vi även om hur man skiljer ut dofter och smaker. Samtidigt som vi tyckte att det är kul att känna de olika smakerna är det viktiga att vinet i sig är gott.

Även tillbehören som vi äter till är viktiga. Många deltagare uppskattade hur de olika champagnerna ändrade karaktär när vi åt tillbehören till dem.

Det var allt för denna kväll, tack till alla er som var del av denna mycket lärorika och underhållande kväll. Håll utkik efter kommande provningar med Taysta så ses vi förhoppningsvis snart igen!