Champagneprovning i Gävle den 12/12

I lördags träffades ett härligt och glatt gäng på Scandic CH i Gävle för att prova champagne och lära sig mer om de ”magiska” bubblorna. Under provningen pratade vi bland annat om champagnens historia, Dom Perignon, tillverkningsmetoder och jästfällningens inverkan på doft och smak. Deltagarna verkade ha det trevligt under provningen och de pratade mycket med varandra,
inte bara de som kände varandra sedan tidigare. De drycker som provades var:

Villa Clara
En lätt, frisk och fruktig Cava fick inleda provningen. Här känner vi gröna friska äpplen, grapefrukt och en liten brödighet. Villa Clara är en Cava utav de klassiska cavadruvorna Macabeo och Parellada. Dessa druvor ger gärna ifrån sig viner med en hög syra som är ypperliga till aperitif.

Nicolas Feuillatte Brut Reserve
En traditionell icke årgångschampagne NV. Den tillverkas utav de tre champagnedruvorna, Pinot Meunier, Pinot Noir och Chardonnay. I den här drycken kände deltagarna direkt skillnaden mellan en lättare Cava och en standard champagne. Smak av äpplen, mandlar, brödighet och citrus.

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs 2006
En champagne som görs enbart på druvan chardonnay kallas för Blanc de Blancs. Denna årgångschampagne kommer från samma producent som föregående champagne i provningen. I den här champagnen känner man direkt chardonnaydruvan med mycket elegans och toner av mineral. Den har också inslag av röda äpplen, nougat och apelsin. Då det här är en årgångschampagne från 2006 har den hunnit utvecklat lite andra komplexa smaker än vad Nicolas Feuillatte Brut Reserve har hunnit gjort.

André Clouet Grande Réserve
Det fjärde vinet och den sista champagnen i provningen var en champagne utav stilen Blanc de Noirs, vilket är en champagne enbart gjort på blåa druvor. I det här fallet är det druvan Pinot Noir som är råvaran. I den här champagnen som också är en NV kan vi känna en mer blommig doft med inslag av äpple, choklad, bröd och nötter. André Clouet är en producent som äger sina egna odlingar, han behöver inte köpa in druvorna från andra odlare vilket de stora champagnehusen behöver göra.

 

 

IMG_20151212_173533